I. Péter király

Az uj király junius 24-én, délelőtt vonúlt be Belgrádba. Diadalkapukat emeltek, a várost fellobogozták. Volt üdvözlet, lelkesedés, este kivilágítás.

Rendbe hozták a királyi lakot. Péter király az uj konakban fog lakni, a régi konakban, a hol a vérengzés történt, nem érezhetné jól magát.

A szkupstina a király szolgálatára szerb tiszteket küldött Genfbe, a kik Budapesten e hó 16-án utaztak keresztül. Péter király ezeket mindjárt előléptette.

A szerb nemzetgyűlés nagy küldöttsége, mely a király választásról szóló hivatalos okiratot vitte Genfbe, e hó 19-én délben utazott át Budapesten.

A vasutnál sokan várták az itteni szerbek közül. A küldöttség vezetője Velimirovics, a szenátus elnöke. Velünk egy vonaton utaztak Draga királyné nővérei, kiket kiutasítottak Szerbiából és egyelőre Bécsbe mentek.

Királyunk távirata az uj szerb királyhoz. Péter király junius 17-én táviratban értesítette királyunkat megválasztásáról és kérte, kegyeskedjék vonzalmában részesíteni. Ferencz József Ő Felsége szintén táviratban így válaszolt :

*Sulyt vetek arra, hogy haladéktalanul biztosítsam teljes vonzalmamról és arról a kivánságomról, hogy sokáig boldogan uralkodjék.