Besszarábia és Éstak-Bukovina népének küldöttsége a Kremlben

Moszkva, augusztus 11.

(Szovjet Távirati Iroda) Augusztus 10-én a Kreml-palotában fogadták Besszarábia és Észak-Bukovina népének küldöttségét s litván, lett és észt szovjetek teljhatalmu bizottságait.

A fogadáson jelen voltak a Szovjetunió központi bizottságának tagjai, a szovjetkormány, a legfelsőbb szovjet képviselői, a Szovjetunió hősei, kiváló művészei, irói, tudósai. A jelenlevők lelkesedéssel üdvözölték terembeléptükkor Sztalint, Molotovot, Vorosilovot, Kalinint, Kaganovicsot, Andreevet, Jdanovot, Mikoyant, Beriát, Scerniket, Malenkovot és Timmocsenkót.

A litván, lett, észt, moldvai, ukrán és orosz üdvözlés több percig tartott. Molotov, a népbiztosok tanácsának elnöke, a Szovjetunió külügyi népbiztosa és Vorosilov tábornagy, a népbiztosok tanácsának alelnöke üdvözlő-beszédet mondott.

Pacleckis, Litvánia ideiglenes elnöke és miniszterelnöke, Kirchensteins, Észtország ideiglenes elnöke és miniszterelnöke, Krecunescu, a moldvai küldöttség és Mikhaltcsuk, a bukovinai küldöttség tagjai ugyancsak beszédet mondottak. A fogadás szivélyes légkörben folyt le.

A jelenlevők megéljenezték a kommunista pártot, a szovjet kormányt, fejét, Molotovot és Sztalint. A fogadás alkalmából ünnepi hangversenyt is rendeztek. (MTI)