Az erdélyi magyarság és a román ,,statisztika”

Rendkivüli érdekes és aktuális tanulmány jelent meg dr. Kovács Alajos ny. államtitkár, a kiváló statisztikus tollából a Magyar Nemzetbiológiai Intézet könyveinek sorában. A tudós statisztikus ebben a tanulmányban leleplezi, hogyan igyekezett különféle mesterkedéssel elkendőzni a román ,,statisztika” az erdélyi magyarság tényleges létszámát.

Rámutat Kovács Alajos, hogy Románia a rendkivüli területgyarapodás ellenére csak 1930-ban látta szükségesnek a népszámlálás elrendelését, de erről a népszámlálásról mind a mai napig nem hozta nyilvánosságra a részletes adatokat.

Csak 1938-ban jelent meg egy hézagos statisztikai évkönyv, amelynek adatai jórészt ellentmondanak egymásnak. Ha összehasonlitjuk az 1910- évi magyar és a 1930- évi román népszámlálás adatait, a román adatok szerint 180.000 lélekkel kevesebb magyar volt Erdélyben 1930-ban, mint 1910-ben. A leszármazás alapján ujabb 127. 000 lélekkel kevesebb magyart mutat ki a román statisztika. Kovács Alajos kimutatja, hogy a román statisztika hamis adatai csak ugy jöhettek létre, hogy a románok a görögkatolikusokat és görögkeleti magyarokat egyszerűen románoknak könyvelték el, mint hogy románoknak könyvelték el a moldvai csángókat is.

Megállapitja Kovács Alajos, hogy az erdélyi magyar városok lakosságának abszolút többsége még mindig magyar és hogy az erdélyi magyarok száma nem hogy csökkent volna, de növekedett az utóbbi husz év alatt és ma több mint kétmillióra tehető.

Kovács Alajos kitünő tanulmányán kivűl még egy érdekes ismertetés van a könyvben: dr. Antal Lajos tanulmánya a biopolitikáról és a nemzet biológia fontosságáról.