Teljes erővel folyik Erdély bekapcsolása a gazdasági életbe

A hatalmas munkában, amelyet a kormányzat folytat Erdély életének helyreállításáért, fontos szerep jut a Külkereskedelmi Hivatalnak: rugalmas szervezetével és kiváló szakembereivel már a Felvidék és Kárpátalja visszacsatolásakor is elismert, eredményes munkát végzett. A mostani visszacsatolás alkalmával újra hatalmas szervezettel ment le Erdélybe. A Hivatal kiküldöttjei közvetlenül a csapatok bevonulása után megkezdték működésüket. A visszatért területeken 11 kirendeltség létesült. Minden megyeszékhely egyúttal egy-egy kirendeltség székhelye. Kolozsvárott mezőgazdasági és ipari szakemberekkel megerősített kirendeltség működik.

Ezek a kirendeltségek elsősorban tájékozódnak a mezőgazdasági, ipar és kereskedelem helyzetéről, megállapítják a készleteket és megvizsgálják a visszatért területeknek az export-import forgalomba való bekapcsolása lehetőségeit. Hatáskörükbe tartozik a külkereskedelmemmel kapcsolatos adminisztratív és devizális ügyek lebonyolítása. A Hivatal elnöke, báró Splény István dr. Hubay Sándor alelnök kíséretében egy hétig időzött Erdélyben. Végiglátogatta az összes kirendeltségeket, ellenőrizte működésüket és a helyszínen győződött meg a helyzetről.

Ugyancsak Erdélyben tartózkodott gróf Teleki Andor, a Külkereskedelmi Hivatal alelnöke, az árkormánybiztos állandó helyettese, aki a visszatért területek árpolitikáját irányítja és a Hivatal elnökének megbízásából a külkereskedelemmel kapcsolatos erdélyi vonatkozású ügyeket felülvizsgálja. Tekintettel arra, hogy a Külkereskedelmi Hivatal erdélyi kirendeltségei bekapcsolódtak az árellenőrzés munkájába is, munkatársunk felkereste Gróf Teleki Andor alelnököt, hogy kérdéseket intézzen az erdélyi árproblémák iránt és érdeklődjön a kirendeltségek árellenőrző munkássága felől. Teleki alelnök munkatársunknak a következő nyilatkozatot adta:

– Nagyon megnyugtató az a józanság, amelyet a gazdák, kereskedők és általában a fogyasztók körében lehet tapasztalni. Az egyes cikkek ára az anyaországhoz viszonyítva magasabb volt, a kiegyenlítődés azonban már folyamatban van. Ezt a kiegyenlítődést kedvezően befolyásolja az a körülmény, hogy a kereskedők részére már megnyilt a lényegesen kedvezőbb áron való utánpótlás lehetősége.

– A gazdák és a kereskedők figyelmébe veszik az anyaországi árakat és készleteiket önszántukból már az anyaországi árakhoz viszonyított árakon hozzák forgalomba. Ez áll különösen a kereskedőkre, akik látva a fogyasztóközönség tartózkodását a régi román árnívón megállapított árakon való vásárlástól, észszerűnek tartják az anyaországi utánpótlási lehetőségeknek megfelelő áron régi készleteiket kiárusítani.

– A közszükségleti cikkeket az 1949 augusztus 23-iki árnívón rögzítettük. Miután a román uralom alatt a egyes megyékben az említett időpontban sok helyen nem volt meg az árak közötti összhang, szükségessé vált az árak összhangbahozatala, az új ármegállapítás, amit az Árkormánybiztosság közegei a kolozsvári bevonulás után azonnal megkezdtek. Az Árkormánybiztosság valamennyi szakosztályvezetője lent járt Erdélyben. A legfontosabb közszükségleti cikkekre vonatkozó adatgyűjtés már befejeződött. Még e hét vége előtt várható a legfontosabb cikkeknek, a búzának végleges ármegállapítása (a kenyér és a sütemény árait már ezt megelőzően is külön állapították meg.)

– Ebbe az ármegállapító munkába kapcsolódik be a Külkereskedelmi Hivatal erdélyi szervezete. Az egyes megyei kirendeltségek hatáskörébe tartozik az ár-adatok feldolgozása, a rögzített árak betartásának figyelése és az egyéni áremelési kérelmek összegyüjtése és ezen ármegállapítások kiinduló pontjául szolgáló adatszerző munka, tehát a mind szélesebb árufrontot érintő ármegállapítás munkájának előkészítése.

– Erdélyi szervezetünk végleges kialakulása még folyamatban van. Hivatalunk éppen úgy, mint a Magyar Nemzeti Bank Kolozsvárt tekinti Erdély központjának, tehát ott állította fel erdélyi központi kirendeltségét. Tekintettel arra, hogy a visszatért erdélyi területek tagoltsága igen erős, továbbá a tapasztalatok szerint Marosvásárhely a gazdasági életnek nagyon fontos központja, szó van arról, hogy központi kirendeltségünket Marosvásárhelyre helyezzük át. Elnökünk, báró Splény István újabb erdélyi útra indul és visszaérkezése után a helyszínen szerzett tapasztalatok alapján fog ebben a kérdésben dönteni.

– A visszatért területek külkereskedelmünk szempontjából is nagy jelentőséggel bírnak. Ez elsősorban a visszatért területek erdőgazdaságának köszönhető, ami által lehetővé válik fabehozatalunk nagyarányú csökkentése. Agrárkivitelünkben szerephez fog jutni az a magas mezőgazdasági kultúra is, amellyel ezek a területek rendelkeznek. Vonatkozik ez elsősorban az állattenyésztésre, amely hatását gyapjúellátásunkban és nyersbőrtermelésünkben feltétlenül éreztetni fogja. Ipari növénytermelő területeink is lényegesen megnövekedtek. Az ásványi termékek közül a sónak van különös jelentősége. Mindezekből megállapítható, hogy ipari nyersanyagellátás szempontjából szintén javult helyzetünk.

– Természetesen minden további fejlődésnek elengedhetetlen előfeltétele a szállítási lehetőségek megteremtése és a szállítási tarifáknak az erdélyi szükségleteknek megfelelő kialakítása.