Újpest – Gamma 4:3 (0:1)

Tizenegyes-orgia tombolt a vasárnap legizgalmasabb mérkőzésén

Megyeri-úti sporttelep - 4000 néző – Bíró: Nemeskéry.
A nap izgalmasabbnak mérkőzése nem maradt adós az izgalmakkal. A bajnokság első helyén veretlenül álló újpestiek bár megérdemelten, de csak hatalmas küzdelem után tudták két vállra fektetni a Gamma végig hallatlan odaadással és szívvel küzdő csapatát.

Még a mérkőzés utolsó perceiben sem lehetett nyugodt egyetlen újpesti sem afelől, hogy a mérkőzés nem marad döntetlen. Különösen a második félidő volt hallatlanul izgalmas, amikor jobbra-balra potyogtak a tizenegyesek és gólok. Azonban végül is érvényre jutott a lilák kétségtelenül nagyobb rutinja és rendszerint jobb támadójátéka. Ez elegendő volt a mérkőzés megnyerésére.

Az első percekben az Újpest nagy lendülettel támad, de Havas, a Gamma kapusa vakmerően és nagy formában védi hálóját. A 12. percben Zsengellér lesállásról gólt lő, de a bíró – nagyon helyesen – nem adja meg. Ettől kezdve némi Újpest-fölénnyel mezőnyjáték alakul ki. Feltűnik az Újpest csatársorában Zsengellér nagy játékkedve és az, hogy Vidor, az új szerzemény mennyire idegenül mozog a balösszekötő posztján.

Már-már úgy látszik, hogy gól nélkül végződik a félidő, amikor a 42. percben Toldi felhozza a labdát, hosszan kiadja Váradinak, a szélső lefut, lő, nagy kavarodás támad, melynek végén a labda a tisztán álló Keményhez kerül, aki hat méterről bebombázza. 1:0-ra vezet a Gamma!

Egyenlítésre már a félidő végéig nincs idő. A második félidőben az Újpest azonnal támadóan lép fel. A 3. percben Nagymarosi szabadrúgását Tóth visszafejeli, de a szemfüles Ádám elcsípi a labdát és fordulásból alaposan bevágja 1:1.

Az 5. percben Szebeni leteríti Zsengellért, amiért a bíró haladéktalanul tizenegyest ítél. A büntetőrúgás Balogh I értékesíti. 2:1-re vezet az Újpest. A gól nem veszi el a Gamma kedvét. A cégcsapat támadásba lendül, minek eredményeképpen a 10. percben Sütő a régi Takács II-re emlékeztető módon remekül „átkígyózik” az Újpest védelmén és tíz méterről hatalmas felsősarkos „békebeli” gólt lő. 2:2.

A gól után is a Gamma marad fölényben és talán éppen ez okozza a bajt. A 15. percben Zsengellér a félpályán ügyes trükkel „kullancs”-ot játszó Tóthot és utána az angol rendszer értelmében a szélsőket „fogó” hátvédektől egyáltalán nem zavartatva: a félpályáról nyugodtan besétál a kapu torkába és közelről védhetetlenül behelyezi a labdát. 3:2-re vezet az Újpest.

A Gammát az újabb gól sem csüggeszti el. Azonnal felnyomul s a 20. percben kornert harcol ki. Kemény sarokrúgása a hátrahúzódott Vidor kezére pattan, a bíró azonnal tizenegyest ítél, amelyből Sütő ismét megszerzi az egyenlítést. 3:3. Az izgalom a tetőfokra hág!

Mindkét csapat teljes erővel harcol a győztes gólért, amely végül is meglehetősen szerencsés körülmények között dől el az Újpest javára. A 30. percben Szebeninek, a Gamma hátvédjének teljesen véletlenül és balszerencsésen a kezére pattan egy ártatlan labda. A bíró azonban meglátja, s habozás nélkül megadja a harmadik tizenegyest is, amelyet Zsengellér holtbiztosra juttat rendeltetési helyére. 4:3-ra vezet az Újpest.

A nagyszerűen küzdő cégcsapat még eme újabb balszerencse ellenére sem adja fel a küzdelmet, beszorítja a tizenegy emberrel védekező lilákat, azonban ezúttal már nem sikerül újból kiegyenlítenie.

A győztes Újpest legjobb embere a nagy játékkedvvel és ötletesen játszó Zsengellér volt. A fedezetsorban Nagymarosi, a védelemben pedig Sziklai tűnt ki. A vesztes csapatban Havas kapust, a remekül fejelő Tóth középfedezetet és a feltűnő higgadtan és okosan játszó Toldit lehet kiemelni.