A Szovjetunió és a tengelyhatalmak viszonya

Berlin, október 13.
(Német Távirati Iroda.) A Das Reich cimü igen elterjedt berlini német hetilap legutóbbi számában Németországnak Oroszországhoz való viszonyáról ir vezércikket. A cikk a német-szovjetorosz viszony megzavarására irányuló londoni törekvésekkel szembeállitja a kézzelfogható, gyakorlati eredményeket, amelyekre a birodalom és a Szovjetunió most már több mint egyesztendei gazdasági együttmüködése visszatekinthet és bejelenti, hogy  Moszkvában rövidesen ujabb megbeszélésekre kerül a sor, amelyek folyamán megvonják a legközelebbi félévi mérleget és kijelölik az utakat, amelyek segitségével, az Oroszország által megnyert balti és besszarábiai területek bekapcsolódhatnak a közös gazdasági rendszerbe.

Egyik részről sem vitatott soha, hogy  a tengelyhatalmak és a Szovjetunió között világnézeti különbségek állnak fenn. De a lap véleménye szerint a szovjet és a plutokráciák között jelentékenyen nagyobbak a világnézeti ellentétek és ezek nem utolsó sorban járultak hozzá ahhoz, hogy Oroszországot és Németországot közös politikai nevezőre hozzák.

Szovjetoroszország az Anglia által szavatolt államokból tekintélyes területnövekedést biztositott magának és nyugati határán végrehajtotta azokat a kiigazitásokat, amelyeket az angol-francia szövetségi rendszer eddig megakadályozott.

Egyáltalán nehéz volna belátni, milyen előnyöket huzhatna Moszkva abból, ha szembehelyezkednek a berlini hármas szerződés hatalmaival, hiszen a német és a japán népet éppoly kevéssé lehet elválasztani az orosz határoktól, mint magát Szovjetoroszországot.

A lap ezután igy fejezi be cikkét: A szomszédnak tehát mindig és minden körülmények között meg kell értenie egymást, mert egymásra vannak utalva. Amit eddig megszerveztek, vagy a jövőben megszereznek, csak jószomszédsággal tudjuk biztositani, ha kölcsönösen jóváhagyják azt, amire a másik jelentősége és teljesitményei alapján igényt tarthat. (MTI.)

Ankara, október 13.
(Német Távirati Iroda.) Inönü államelnök szombaton fogadta Prat de Nantoullet márki uj spanyol követet és Csang-Peng-Tun uj kinai követet, akik átadták megbizólevelüket. Saydam miniszterelnök hosszabb megbeszélésre fogadta Vinogradov szovjetorosz nagykövetet (MTI.)

Törökországban további fejleményeket várnak
Ankara, október 13.
(KH.) Török politikai körök figyelemmel kisérik a balkáni fejleményeket. A német tan-osztály romániai érkezésétől fontos eseményeket és további fejleményeket várnak.

Nagy figyelmet keltett az a vasárnap ismeretessé vált hír, hogy Iznet Inönü államelnök a török nemzet gyülést november elsejére egybehivta. Beavatott körökben ugy tudják, hogy az uj ülésszék során mind Saydam miniszterelnök, mind pedig a külügyminiszter fontos nyilatkozatokat tesznek.