Göbbels beszéde a Német Nemzetiszocialista Párt nagygyülésén

Bécs, október 27.
(Német Távirati Iroda) Göbbles dr. propagandaügyi miniszter a Német Nemzetiszocialista Pártnak szombaton tartott nagygyülésén mondott beszédében hangsulyozta, hogy Németország nem akarta a háborut. Reá kényszeritették, mint annakidején a világháborut is, most azonban a fiatal népek felkerekedtek a kimuló plutokrata világ ellen s követelik életük biztositását. Az öreg, birtokló népek azonban irigyelték tőlük az őket megillető helyet a nap alatt.

Külföldön gyakran sablonszerű párhuzamokat vonnak a világháboruval és azt a reményt táplálják, hogy Németország – mint akkor - végre is „agyongyőzi” magát.

De teljesen elkerüli a figyelmüket, hogy valójában mennyire különbözik a mostani helyzet az akkoritól. Ma ugyanis Németország Olaszországgal együtt mér Európa legnagyobb részét vezeti.

Valamennyi szükséges nyersanyag elegendő mennyiségben áll rendelkezésére. Az angolok a legnagyobb hibát akkor követték el, amelyet háboruban egyáltalán el lehet követni: Németországot sokkal gyengébbnek tartották, mint amilyen.

Senkit se tévesszen meg az a körülmény, hogy végső siker még nem következett be.
Angliának csak a pusztulás és a megadás között van választása.

A birodalmi miniszter ezután Churchill nagyszabású „ábrándkeltő hadjárat”-áról szólt, amelynek során mindennap ujabb, szembeötlő valótlanságokat talál ki, hogy Anglia javára befolyásolja a világot.

A Führernek ezzel szemben nincs szüksége arra, hogy tekintélykérdésektől vezéreltesse cselekedeteit. Eddig még mindig e szerint az elv szerint cselekedett: hosszu előkészületek, de rövid háboruk. Ha az angolok most azt állitják, hogy a német sikerek ideje elmult, ezzel alapvető tévedést követne el, amelyet valamikor keservesen meg fognak bánni.

Németország addig harcol - jelentette ki beszéde végén a birodalmi miniszter -,  amíg az angol plutokrácia el nem terül a földön. Nem lehet kétség afelől, hogy Németország ezuttal győzni fog. (MTI)