Jugoszlávia számára uj helyzet támadt

Genf, október 13.
A Basler Nazhrichenben közölt belgrádi levél a legutóbbi helyzet belpolitikai hatásairól szól. A brenneri találkozóval, a német csapatok előrehatolásával egészen az orosz és a bolgár határig és Mussolini szemléjével az olasz északi hadsereg felett, Jugoszlávia számára uj helyzet támadt.

A cikk a belpolitikai kihatások között emliti a zsidótörvényt, amelyet az élelmiszer nagykereskedelemben és az iskolákban életbe léphettek. E törvények, különösen az iskolatörvény, a helyzet bizonyos kiéleződését mutatják. A törvény létrejöttét hosszi harcok előzték meg. Mindamellett nem hiszik, hogy emiatt most kormányválság támad.

A törvény ellenzői esetleg kilépnek a kormányból. Lehetséges viszont az is, hogy éppen Korosec mond le a közoktatásügyi tárcáról, mert ő szigorubb törvényt kiván.

Figyelemreméltók Czincár Markovics külügyminiszter tanácskozásai Macsekkel és a horvátokkal. A szerbek egységes szerb párt megalakitását kivánják, amely egyforma erős volna a Macsek-párttal. Ezzel a megvalósulna a megszilárdulás, ami pedig külpolitikai szempontból is jelentős dolog volna. (MTI)