Rövidek

Aláírták a háromhatalmi egyezményt Berlinben

Az utóbbi évek egyik leghatalmasabb világpolitikai szenzációja robbant ki Berlinben: a tengelyhatalmak érdekköre Japán bevonásával most immár Kelet-Ázsiát is bekapcsolta a háború légkörébe. Szeptember 27-én Berlinben aláírták a Németország, Olaszország és Japán együttműködését biztosítani hivatott szerződést. Képünkön a berlini Új kancelláriában felolvassák az új egyezmény szövegét.

Japán kész a fegyverhez nyúlni
Tokio, október 6.
(KH.) A japánsajtó hangja és a tokiói rádióé is változatlanul egyre élesebb és határozottabb. Lényegileg azt közlik, hogy amennyiben az Egyesült Államok a háromhatalmi szövetség megkötését ellenséges cselekedetnek tartanák és ebből megfelelő következtetéseket vonnának le, ugy Japán kész a fegyverhez nyulni, amelyet nem fog letenni mindaddig, amig a győzelmet ki nem vivta.

A francia kormány lépése Berlinben és Rómában a békeszerződés megkötése érdekében

Vichy, október 13.
(KH) Beavatott körök értesülése szerint a francia kormány mind Berlinben, mind Rómában lépéseket tervez annak érdekében, hogy a tengelyhatalmak és Franciaország közötti békeszerződés megkötését siettesse. Léon Berard római megbizatása is ilyen cél szolgálatában áll.

Roosevelt biztositotta Angliát Amerika további segitségéről

New York, október 13.
(KH) Roosevelt elnök bevezető beszédében hitet tett demokratikuselvei mellett és kijelentette azt a szándékát, hogy Amerika népét változatlanul azon a politikai vonalon vezesse, amelyet maga a nép választott. Az amerikai nép - az elnök szavai szerint - harcolni fog minden olyan nemzetközi érdekhálózat ellen, amely az USA romlására tör. Az amerikai földrész nem riad meg és nem fél semmitől és senkitől és továbbra is saját gondolatai szerint fog cselekedni, tekintet nélkül más országok nézeteire.

Az elnök ezután az Egyesült Államok és Nagybritannia kapcsolatairól beszélt: „A mi irányzatunk világos, Amerika döntése már megtörtént. Segiteni kivánunk mindenkit, aki ellenáll a támadásnak, és aki a támadókat távoltartja tőlünk.”

Uj főparancsnoka van az angol légierőnek
London, október 20.
(NST) Sir Charles Portal, az angol légihaderő uj főparancsnoka, hétfőn veszi át hivatalát. A Daily Mail vezércikkben foglalkozik az uj főparancsnok hivatalba lépésével és azt írja, hogy hétfőtől kezdve a Berlin elleni angol légitámadások fokozódása várható.

Roosevelt üzenete Pétain tábornagyhoz
Washington, október 27.
(KH) Hull külügyi államtitkár a szombat délutáni sajtókonferencián közölte, hogy
Roosevelt elnök, amikor megkapta Hitler vezér és kancellárnak Pétain tábornaggyal történt találkozása hirét, személyes üzenetet intézett a tábornagyhoz.

Ebben az üzenetben az elnök azt fejtette ki, hogy mennyiben tekintik az Egyesült Államok magukat egy német-francia együttműködésben érdekelteknek. Hull államtitkár az ujságoknak e tárgyban hozzá intézett további kérdései elől elzárkózott és a beszéd fonalát a pánamerikai konferencia idén ősszel hozott közismert havannai határozmányaira terelte.

Berlin és Róma szerint Görögország Anglia barátja, amig le nem mond a brit szavatosságról
New York, október 20.
(KH.) A vasárnapi newyorki lapok berlini tudósitásokat közölnek, amelyek szerint a birodalmi főváros illetékes köreiben a hirlapiróknak kijelentették, hogy amennyiben a görög kormánykörök Berlinhez vagy Rómához fordulnának tanácsért, akkor közölnék velük, hogy Görögországot mindaddig, amig Nagybritannia szavatosságáról nem mondott le, Nagybritannia barátaként tekintik.

A hónap katonai és diplomáciai eseményei távirati stílusban

1. hét
A román sajtó támadja Magyarországot a román sajtó a megtorló intézkedések miatt. - Három hajókaravánt szórtak szét nehéz bombáikkal a német repülők. – London környéki hadiüzemet bombáztak vasárnap a németek. - Két angol tengeralattjárót süllyesztettek el az olaszok. -Anglia azt kivánja, hogy Egyiptom üzenjen hadat Olaszországnak.

2. hét
Londonban arra számitanak hogy a legközelebbi órákban megszakad az angol-román diplomáciai viszony. – „A német katonák a szavatolás értelmében a készenállás jelképei”- irja a berlini sajtó. – Német bombák kárt tettek a londoni Waterloo- pályaudvarban, csapattáborokban és fegyverkezési üzemekben, angol légi támadás Berlin és Münster ellen. - Olasz torpedónaszádok és repülőgépek sikeres támadása Malta közelében angol hadihajók ellen. – A francia kormány lépése Berlinben és Rómában a békeszerződés megkötése érdekében. - Roosevelt biztositotta Angliát Amerika további segitségéről.

3. hét

Sulyos gazdasági nehézségek és szabotázs-akciók Romániában. - Berlin és Róma álláspontja Görögországgal szemben. - Két nap 327.000 tonna ellenséges kereskedelmi hajóit süllyesztettek el a németek. - Olasz bombavetők támadása a Bahrein-sziget kőolajközpontja ellen. - A jugoszláv külügyminiszter a Németországgal való együttmüködésről.

4. hét
A német békefeltételek nem követelik Franciaországtól a háboruba való tényleges beavatkozást. - Politikai és diplomáciai lesz a német- francia együttmüködés. - Roosevelt üzenete és Hull erélyes beszéde. - Az olasz államférfiak is bekapcsolódnak a diplomáciai tárgyalásokba. - Moszkvai cáfolat: Sztálin még nem fogadta a japán követet. - Kiéleződött az olasz-görög ellentét.