Rövidek

Chirchill az alsóházban nyilatkozik az angol segitségről
London, november 3.
A Reuter Iroda parlamenti szerkesztőjének jelentése szerint Churchill miniszterelnök az alsóház legközelebbi ülésén nyilatkozatot tesz arról a helyzetről, amely a Görögország ellen megindult olasz támadás folytán keletkezett és hir szerint részletezi is azt a segitséget, amelyet Anglia ad Görögországnak. Churchill kitér majd Hitler és Pétain megbeszéléseire. A beszéd után vita lesz, amelyben valamennyi párt képviselője felszólal. (MTI)

Eden Khartumban tanácskozott a Délafrikai Unio miniszterelnökével
Johannesburg, november 3.
(Reuter) Smuts tábornok, a Délafrikai Unio miniszterelnöke a keletafrikai arcvonalon tett látogatása alkalmával Khartumban találkozott Eden brit hadügyminiszterrel. (MTI)

Hitler és Franco találkozója

Budapest, november 6.

Október végén a spanyol-francia határon találkozott egymással a német vezérkancellár és a spanyol államfő, Franco generalissimus. Mint ismeretes Spanyolország ragaszkodik semlegességéhez, de nem felejti el a német segítséget, amit a polgárháború éveiben kapott.

Brauchitsh vezértábornagy Anglia legyőzéséről
Langemarck, november 10.
(Német Távirati Iroda.) A langemarcki német katonatemetőben vasárnap délelött von Brauchitsh vezértábornagy, a hadsereg főparancsnoka egy ünnepség során német ifjusághoz szólott. Többek között megállapitotta, hogy a nemzeti szocializmus a háboru harcos vágyának a teljesülése. Németország utolsó és döntő feladata a német felemelkedés igazi ellenségének, Angliának legyőzése. A német ifjuság egyesülve a régi katonákkal Hitler Adolf vezetése alatt kezességet vállal agyőzelemért.

Meghalt Chamberiain, Anglia volt miniszterelnöke
London, november 10.
(Reuter.) Neville Chamberlain, Anglia volt miniszterelnöke november 9-én, szombaton késő este a hampshire grófsági Obdiham közelében lévő házában 71 éves korában elhunyt.

Vasárnap hajnalban ismeretlen repülőgépek szálltak el ismét Bitoly felett

Belgrád, november 17.
(NST.) Vasárnap délután Belgrádban hivatalos jelentést tettek közzé, amely szerint vasárnap hajnal négy órakor idegen repülőgépek szálltak el Bitoly és Kiesevo városok fölött.

A jugoszláv légvédelmi tüzérség erős tevékenysége, valamint az azonnal felszálló jugoszláv repülőgépek megakadályozták az idegen repülőgépeket a bombatámadásban, ugyhogy azok csupán Kiesevo környékén két falura dobtak bombákat. Mire gyorsan visszavonultak és elhagyták a jugoszláv légiteret. Emberéletben nem esett kár, a bombák csupán csekély anyagi károkat okoztak.

Ezzel a hirrel kapcsolatban Bitolyból azt jelentik, hogy ott hajnali négy órakor légiriadó volt. A jugoszláv légvédelmi ütegek azonnal akcióba léptek. Néhány idegen repülőgép, amelyek nemzetiségét nem lehetett felismerni, átrepülte Krucsevót, Kicsevó irányában haladva és itt néhány bombát dobott le.

200 halott, 800 sebesült Coventryben

Amsterdam, november 17.
(Német Távirati Iroda) Az angol rádió szerint hivatalosan jelentették, hogy a Coventry elleni éjjeli légitámadás folyamán kétszáz ember vesztette életét, nyolcszázan pedig megsebesültek. Az angol rádiótudósitója Coventryben kocsijával kilométerszám egyedül és elhagyottan járt a bombatölcsérek és vastag üvegrétegek között ott, ahol azelött utak és utcák voltak. Coventry most magányos és elhagyatott hely, pedig azelőtt, ,,oly nagy ipari város” volt. Coventry számos lakosa már elhagyat a várost. (MTI)

Az angol minisztériumok Londonból vidékre költöznek

London, november 24.
(NST) A brit hirszolgálat előkészitett London lakosságát arra, hogy a hivatalok s elsősorban a minisztériumok rövidesen vidékre költöznek. Szombat este pedig hivatalosan közölték, hogy a légügyi hivatal pénztára elhagyja a fővárost és Worchesterbe költözik.

A hónap katonai és diplomáciai eseményei távirati stílusban

1. hét
Görög-angol katonai megbeszélések kezdődtek vasárnap. - Epirusba folynak a hadmüveletek. - Olasz repülök bombázták Korfut, Patrast, Larissát, Janinát, Szalonikit, Navarint és Kaneát. - Senkisem gondol Törökország megtámadására-irja Corriera della Sera. -Amerikai torpedórombolók érkeztek Martiniqueba? – Pétain válaszolt Roosevelt üzenetére. - Roosevelt és Willkie utolsó választási beszéde.

2. hét
Hétfőn statáriális biróság elé kerül tiz vádlott: Klima József állástalan magántisztviselő és társait az állam és társadalom rendjének erőszakos felforgatására irányuló büntettel vádolja az ügyészség.

3. hét
Angol-kinai támadás Francia-Indokina ellen. - Anglia katonai szövetséget ajánlott fel Sziámnak. – Mussolini hétfőn nagy beszédben válaszol az angol hirverés állitására. - 7000 katonával elsüllyedt egy kanadai hajó. – Lavai párisi megbeszéléseit további német-francia eszmecsere követi. - Ismeretlen nemzetiségű repülők ismét bombákat dobtak jugoszláv területre.

4. hét
Farinacci cikke Mussolini beszédéről. - Papen vasárnap tanácskozott a török külügyminiszterrel. - Dakanozov helyettes külügyi népbiztos lett az uj berlini szovjet nagykövet. – Egyórás légitámadás Marseille ellen. -  Amerika megerősiti távolkeleti légierejét. - A Pápa szózata a békéről. - Szlovákia is csatlakozott a háromhatalmi egyezményhez.