Német bombák kárt tettek a londoni Waterloo-pályaudvarban, táborokban és fegyverkezési üzemekben

Berlin, október 13.

(Német Távirati Iroda.) A véderőfőparancsnokság közli:

A német légi haderő nappal és éjjel nagy hatással folytatta támadásait London, valamint Anglia sok más helysége ellen. Londonban a német harci repülőgépkötelékek főleg a Themze-kanyartól és a keletindiai dokkoktól északra fekvő területet, továbbá a London-Bridge-től kétoldalt elterülő vidéket támadták. A Victoria-parktól keletre lévő vidéken is jó találatokat értek el. A Waterloo-pálya udvart több bomba annyira eltalálta, hogy erős zavarokra lehet számítani a közlekedésben.

Az éjjel támadó német harci repülőgépkötelékek messze világító tüzeket figyelhettek meg a brit főváros központjában; ezeket a nappali támadások idézték elő. Dél-Angliában egyes harci repülőgépek – részben mélyen leereszkedve – két csapattábort támadtak meg. A szállásokban erős pusztításokat okoztak. Ezenkívül támadást intéztek két dél-angliai kikötőváros ellen. Hastingsben vasúti berendezéseket pusztitottak el, egy gáztartályt felgyujtottak és több épületet megsemmisitettek.

Erős harci gépkötelékek az éjszaka folyamán különböző fegyverkezési üzemeket támadtak meg Közép-Angliában. Erős robbanások és tüzek jelezték a hatást. Egy tengeralattjáró öt ellenséges kereskedelmi hajót süllyesztett el összesen 25, 741 bruttóregisztertonna ürtartalommal. Egy másik tengeralattjáró 16, 300 tonnányi ellenséges kereskedelmi hajótér elsüllyestését jelenti.

Az ellenség napközben szokás szerint, lemondott minden támadótevékenységről a német birodalmi terület ellen és csak éjjel hatolt be több helyen Németországba. Néhány repülőgép többek között elérte Berlint is. Az itt ledobott bombák nem okoztak anyagi kárt. Néhány ember, aki az óvóhelyeken kívül tartózkodott, megsebesült.

A brit légi haderőnek több nyugat- és északnémetországi ipartelep ellen intézett támadásai nem jártak sikerrel. Nagyobb anyagi kár csupán néhány lakóépületben és egy raktártelepen esett. Itt halottjai és sebesültje is vannak a támadásnak. Igen sok angol bomba esett ezuttal is holland helységekre. Katonai kár nem esett; több lakóépület azonban részben erősen megrongálódott.
Az ellenség szombaton több légiharc során 21 vadászrepülőgépet vesztett. Hét német repülőgép nem tért vissza. (MTI)

London, október 13.

(Reuter.) A légügyi és belbiztonságügyi minisztérium jelenti:

A szombatról vasárnapra virradó éjjel az ellenség támadásai éjfél előtt kezdődtek s egész a reggeli órákig tartottak. A támadások főképpen a londoni s néhány középangliai körzet ellen irányultak, de bombákat dobtak le Délnyugati Anglia két helységében s a keleti és déli grófságok több pontján is.

Londonban a bombák több epületet romboltak szét, vagy rongáltak meg. Egy földalatti vasúti állomást is bombatalálat ért. Egy közép angliai városban a légi támadás következtében többen megsebesültek, néhányan pedig életüket vesztették. (MTI)