Ferencváros – Újpest 5:0 (1:0)

Heves, nívós, nagyiramú mérkőzésen a nagyobb tudású csapat nyerte meg a futball-derbit

A késő őszi napsugár színpadi reflektorkénit világította be az újpesti stadion zöld gyepét, amelyen a Ferencváros és az Újpest vívta derbi mérkőzését. Ez a küzdelem az idei futball évad legmagasabb színvonalú mérkőzése volt.

A játék első negyedórájában az Újpestet balszerencse kísérte. Ekkor rettenetesen nagy ostromot indítottak a Ferencváros ellen, később azonban nem tudták megakadályozni, hogy az erő fölött ne győzedelmeskedjék a tudás, az egységesebb csapatszellem.

Voltak durva jelenetei is a mérkőzésnek, néhány játékos a küzdelem hevében megfeledkezett a sportszerűségről, azonban ezek a jelenetek nem lépték túl a derbi játékok szokásos kereteit. A Ferencváros nagy haditettet vitt véghez, mert kitűnő újpesti csapatot vert meg.

A gólarány számszerűségénél is nagyobb jelentőségű azonban az a mód, ahogyan a Ferencváros győzött: szép játékkal, sportszerűen, nagy futballkultúrával. Rendkívül sajnálatos, hogy a mérkőzésen a játékvezető igen sokszor kínosan tévedett, hol az egyik, hogy a másik csapat terhére. A legtöbb jogos panasz mégis a Ferencvárost illeti.

Balszerencsés újpesti ostrom

Tizenötezer néző előtt kezdődik a derbi. Mind a két csapat a legjobb összeállításban startol. A Ferencvárosnál dr. Sárosi, Finta és Lázár sérülésük ellenére is szerepelnek. Az első negyedóra újpesti huszárattak.

Úgy rohamoz az újpesti gárda, mintha minden ettől a tizenöt perctől függne. Vincze bombája kapulécre pattan. Ádám lövésénél Csikós kiüti a labdát, Szojka dr. ment. Polgár szereli Zsengellért, aki megboxolja Polgárt. A hátvéd elterül. Izgalom.

Később Polgár elveszi a labdát Zsengellértől és nagy iramban felvágja Ádámot, aki elvágódik és csak öt perc múlva lesz ismét harcképes. A megítélt szabadrúgást Vince a ferencvárosi védelem falanxába lövi.

Az első gól

Tizenöt perc múlva már élénkebb ellentámadásokat indít a Ferencváros. Lábról-lábra, fejről-fejre száll a labda. Sárosi Gyurka lövése mellé, majd emberbe pattan. Jól védekezik az Újpest, de a 34. percben mégis védelmi hibából vezet a Ferencváros. Finta kiugrik a csomóból, lemegy egészen a vonalig és begurítja a labdát.

Aknavölgyi ráugrik, de érthetetlenül nem tudja elfogni a labdát, úgy hogy a befutó Kalocsai könnyűszerrel helyezheti a hálóba. 1:0. Sok szép ferencvárosi akció következik. Majd a játékvezető hozza izgalomba jó néhányszor a nézőket fordított ítéleteivel.

Sárosi Gyurka bombái

Alig kezdődik a második félidő, Kiss és Finta összjátéka után Sárosi dr.-hoz kerül a labda, aki tizenhat méterről a kapu sarkába irányítja. Védhetetlen gól. 2:0

Polgár és Zsengellér külön bikaviadalt rendez. Pósa szabálytalansága miatt szabadrúgás a Ferencváros ellen, amelyet Temes nagy erővel küld kapura. Csikós kiüti. Temes nyújtott lábbal, szemét behunyva rohan Kissre.

Tumultus az újpesti kapu előtt, a tribün tizenegyest reklamál. Ádám és Német helyet cserélnek. Meglehetősen gyenge újpesti támadásnál egyszerre csak minden ok nélkül tizenegyest ítél a játékvezető a Ferencváros ellen.

Nagy felzúdulás. Balog a labdát kapufának lövi, onnan kipattan. Nem tudta értékesíteni a tizenegyest! Mindjárt ezután Kiss kiugratja Fintát, aki három lépést előre tör és máris 3:0-ra vezet a Ferencváros. Berzi tiszta gólhelyzetbe hozza Zsengellért, de az újpesti centercsatár nincs formában.

A 36. percben Lázár átadja a labdát Kissnek, az észreveszi, hogy Sárosi doktort elhagyta az „őrzője”, mindjárt oda továbbítja és Gyurka éles lövését nem védheti az újpesti kapus. 4:0.

A Ferencváros technikázik, az Újpest nem hagyja abba az ellentámadást, de csatársora nem tud megbirkózni a jól helyezkedő ferencvárosi védelemmel. A 43. percben Kalocsai lefutása után a beadott labdát Finta átengedi Sárosi dr.-nak és máris itt az ötödik gól. 5:0.

Amikor megállapítjuk, hogy a Ferencváros megérdemelte a győzelmet, mert egységes csapat volt, akkor azt is hozzátehetjük, hogy mind a tizenegy játékos a futball derbihez méltóan igyekezett legjobb tudását kifejteni. Nem volt rossz a Ferencváros.

A teljesítményeket mérlegelve, a sorrendet így állapítjuk meg: Sárosi III., Polgár, Sárosi dr., Kiss, Pósa, Lázár, Finta, Gyetvai, Kalocsai, Szojka dr., Csikós. Az újpesti játékosok játékát ebben a sorrendben értékeljük: Balog I., Balog II., Temes, Vincze, Berzi, Futó, Nagymarosi, Aknavölgyi, Ádám, Zsengellér, Német.