Jugoszlávia és a tengelyhatalmak

Belgrád, december 1.
(NST) A jugoszláv sajtó berlini tudósitói egyöntetűen arról írnak, hogy küszöbön áll a második fázisa annak a „diplomáciai offenzivának, amelyet a tengelyhatalmak a kontinens viszonyainak konszolidálása érdekében inditottak”.

Az első fázis Magyarország, Románia, és Szlovákia csatlakozásával lezárult. A második fázis meghozza a Franciaországgal és a Délkelet-Európával való kapcsolatok tisztázását.

A belgrádi Politika jelentése szerint német politikai körökben kijelentették, hogy a délkeleteurópai helyzet megszilárditásánál nagy szerep vár Jugoszláviára.

Német politikai körökben nagy megelégedéssel vették tudomásul a magyar-jugoszláv barátság megszilárdulását „amely Csáky gróf külügyi expozéjábanés és annak visszhangjában kifejezésre jutott". Ez ugyanis további lépést jelent a délkeleteurópai helyzet megszilárdulása felé, ahol Németország évek óta a magnyugvás és a fennálló  vitás kérdés békés uton való rendezésének politikáját követi.

A Vreme leszögezi, hogy Jugoszlávia politikája a háborunak e területtől való távoltartása irányul és teljesen megegyezik a Német Birodalom és a tengely politikai céljaival és kívánságaival.

Jugoszlávia mindig kész a Bulgáriával való barátság elmélyitésére és Bulgária balkáni helyzetének teljes megértésére.

Jugoszlávia lokalizálni óhajtja az olasz-görög háborut és arra törekszik, hogy Magyarországgal barátságos kapcsolatot építsen ki. Ez a reális és konstruktiv politikai Jugoszlávia számára szilárd helyzetet teremtett délkeleten.

Jugoszlávia teljesen megérti a tengely törekvéseit az európai kontinenst uj rendjének megvalósitása irányában és politikáját összhangban akarja hozni a nagy európai eseményekkel és azokkal az uj törvényekkel, amelyek Európa politikai arculatát meghatározzák - írja a lap - Jugoszlávia éppen ezért kész lehetőségeinek határain belül e terveket támogatni és azok megvalósitásában közremüködni.