Laval elvesztette a francia nép bizalmát

New York, december15.
(KH.) A vasárnapi amerikai sajtó meglehetős nyiltsággal és feltünően szabad hangon foglalkozik Laval elbocsátásával és Flandin kinevezésével. Általános az a vélemény, hogy
Laval elvesztette a megnemszállt Franciaország népének bizalmát. „Az utolsó időben - irják a lapok -, Laval már csak egy jelentéktelen és csekélyszámu politikai csoportot képviselt.”

Flandin kinevezésével kapcsolatosan a New York Times rámutat arra, hogy a volt miniszterelnök hosszu évek óta Lavalhoz hasonló módon követte a külpolitika terén a német-francia barátkozás gondolatát.

Kettejük között az eltérés Flandin javára mutatkozik, aki sokkal határozottabb hirdette meggyőződését, hogy bármilyen áldozat árán is meg kell értetni magát a franciáknak a harmadik birodalommal.

London, december 15.
(KH.) A londoni vasárnap reggeli lapok Laval hirtelen letételével kapcsolatban mindössze arra szoritkoznak, hogy a hivatalos nyilatkozatokat és kijelentéseket elemezzék, amelyeket a különös és szokatlan politikai esemény során szombaton este Vichyben tettek.

Különleges figyelem irányul ezek szerint Pétain tábornagy nyilatkozatára, amely szerint
Flandin személye alkalmasabb arra, hogy a francia közvéleményben több rokonszenvre találjon elődjénél.