A parasztéletforma csődje

Kovács Imre könyve - Bólyai Akadémia

Lassan-lassan egy esztendeje lesz már, hogy a "falukutató" nevezettel híressé vált író- és politikus-csoportnak nem jelent meg nagyobb munkája, összefoglalása. Sőt elnehezült szívvel, aggódva inkább azt figyelhetjük, hogy a munka és dokumentálás helyett a személyi ellentétek, viták kirobbanása foglalja el őket. Hosszú idő óta az egyetlen könyv, Kovács Imre néhány hónappal ezelőtt megjelent munkája az, amely ismét hírt ad munkájukról s vallomást tesz régi hitük mellett.

A jelen helyzet ismeretében már nem is meglepő, hogy Kovács Imre könyve sem új, hanem régibb tanulmányainak kötetbefoglalása csupán. 1935-től a különböző magyar folyóiratokban, elsősorban a Magyar Szemle és a Válasz hasábjain megjelent tanulmányainak foglalata ez a kis könyv. Minden bizonnyal ez az oka, hogy így a kötet kissé laza szerkesztésű, a tanulmányokat elsősorban a szerző személyisége s az oldalakon átlobogó azonos indulata tarthatja össze.

Személyi természetű vallomásától kezdve, Kemse szociológiáján át agrárpolitikai és munkaszolgálatos problémákig sok mindent megtalálhat itt az olvasó. Mintegy jelképesen összefoglalja ez a kötet a "falukutatás" során felmerült problémák javarészét, valósággal számadás, visszatekintés így. Olvastakor önkénytelenül is melankólikus érzésünk támad: már itt lenne az ideje a visszatekintésnek, a betakarításnak? Hisszük, hogy inkább csak az idők kényszerű parancsa ez a fáradt, visszahúzódó magatartás.

Ortutay Gyula