Hétfőn Budapestre hozzák a Király - utcai rablógyilkost

Vasárnap este az Uszok melletti Hajasd községből érkezett telefonjelentéssel befejeződött a Király- utcai rablógyilkosság ügyében folytatott rendőri nyomozás.

Pálinkás József detektívfelügyelő, aki Schönfeld Izsó textilkereskedő gyilkosáért, Lukács Jenő kiskőrösi vásározó kereskedőért Hajsadra utazott, jelentette a főkapitányságnak, hogy a tettest a hajasdi csendőröktől átvette és elindult vele Budapest felé. A detektivfelügyelő közölte, hogy Lukács a gyilkosságot beismerte.

Pénteken este történt a borzalmas rablógyilkosság a Királyi-utca 16. szám alatt levő Schönfeld Bernát textilüzletében. Az áldozat Schönfeld Izsó volt. A tettes –egy kucsmás, bekecses fiatalember – az üzletet kirabolta és szörnyű tette után elmenekült. A rendőrség
24 óra leforgása alatt kiderítette, hogy a gyilkosságot Lukács Jenő 19 éves kiskőrösi vásározókereskedő követte el: a kabátja alá rejtett szekercével agyonverte Schönfeld Izsót, majd a Wertheim- kasszát kifosztotta.

Szombaton délben már teljesen határozottsággal tudta a rendőrség, hogy a gyilkosságot Lukács Jenő követte el. Lukács Kiskőrösön lakó szüleinél megtalálták azt a csomagot, amelyet a gyilkosság után egy nőismerősével küldött haza. Ebben a csomagban 500 pengő volt, azon kívül olyan ingek, amelyek a Schönfeld- féle textilüzletből származtak.
Mind a pénz, mind pedig a textiláru véres volt.

Mellékelt egy cédulát is, amelyben azt közölte szüleivel, hogy többet nem tér haza, ne is keressék soha…

Szombaton este az Uzsok melletti Hajasd községben közel a határhoz rátaláltak Lukács Jenőre a csendőrök. Lukács Jenő, mint kiderült, nyomban a gyilkosság elkövetése után vonatra ült, Ungvárra utazott, onnan pedig taxin vitette magát a határ felé. Hajasdon kiszállt a kocsiból és onnan gyalog akarta folytatni utját a határ felé, közben a csendőröknek feltűnt a fiatalember, igazoltatták és ekkor kiderült, hogy a Király – utcai rablógyilkost sikerült elfogniok.

Lukács Jenő a csendőrök előtt tagadta, hogy bármi köze is lenne a rabló gyilkosságokhoz. Azt állította, hogy karácsonyfát akar vásárolni, ezért utazott Hajasdra. A csendőrök nyomban értesítést küldtek a budapesti főkapitányságra, ahonnan még az éjszaka Pálinkás József detektívfelügyelő vezetésével detektívek utaztak a gyilkos után.

Lukács Jenő a detektívek előtt is tagadni igyekezett eleinte. A detektívek azonban megkérdezték tőle, hogy milyen módon került szüleihez a véres textiláru és az 500 pengő, erre megtört és bevallotta, hogy a gyilkosságot ő követte el.

Mindössze 1000 pengőt tudott hirtelenjében a zsebébe gyömöszölni, a többi pénzt már nem volt ideje felmarkolni, mert az udvarról léptek hallatszottak.

A kiskőrösi vásározó kereskedő már rég óta készült a gyilkosság elkövetésére. A szekercét, amellyel Schönfeld Izsót megölte, Kiskőrösről hozta magával. Egyelőre még nincs teljesen tisztázva, hogy miért követte el a gyilkosságot. Valószínűleg nemcsak rablási szándéka volt. Ugy tudják, hogy nagyobb összeggel tartozott a Schönfeld cégnek, emiatt is több ízben járt fenn a cégnél haladékot kérni. Lehet, hogy ebből kifolyólag határozta el Schönfeld Izsó meggyilkolását.

A detektivek Lukács Jenővel még vasárnap este elindultak Hajasdról Budapest felé.
Hétfőn délelőtt érkeznek meg és nyomban helyszíni szemlére viszik a gyilkost a Király- utcába és szembesítik a cég alkalmazottaival.