Az amerikai szocialisták szerint Roosevelt nem küldhet szárazföldi sereget a kontinensre

Washington, január 26.
(Coumbia.) Az amerikai szocialisták vezére, Norman Thomas, két napon át, - csütörtökön és pénteken - hatalmas beszédben fejtette ki a külügyi bizottság előtt a szervezett munkásság állásfoglalását Roosevelt elnök ismert háborus javaslataival szemben.

Megállapitotta, hogy a javaslatok elfogadása, ami a szenátus hangulata alapján nem kétséges, Roosevelt elnöknek olyan felhatalmazást ad, amely alkotmányosan is jogosulttá teszi őt arra, hogy ,,egyedül döntsön élet és halál, háború és béke fölött.”

Roosevelt a törvényhozás felhatalmazása alapján mindent megtehet, csak egyet nem: hogy szárazföldi hadsereget küldjön a kontinensre! Az elnök hazaszszeertetére, itélőképességére és higgadtságára fogjuk rábizni tehát annak a történelmünkben most másodszor felmerülő problémának a megoldását, hogy Amerika kivonja-e magát az európai tűzvész veszedelmeiből, vagy pedig belebonyolódjék az uj harmincéves háboru szörnyüséges megpróbáltatásaiba.

Az a meggyőződésem, hogy az amerikai demokrácia töretlenül ki fogja állni a jelenlegi világkrizist is. Thomas kijelentett, hogy az Egyesült Államok dolgozó népe egyébként szivesen hoz áldozatokat azért, hogy elháritsa a brit birodalomról a nemzeti szocialista invázió sikerének lehetőségét.

Ő maga meg van győződve arról, hogy  a brit győzelem még egymagában nem oldjameg azokat a világproblémákat, amelyek az európai vihart részben felfelidézték. A mai közhangulat Amerikában Rooseveltben látja azt az államférfit, aki a földkerekség békéjét, nyugalmát, nemzetek, fajok, osztályok harmonikus együttműködését, a tőke és a munka, a gazdagság és a szegénység megrendült egyensulyának visszaállitását, a gazdasági igazságnak és az emberi jogoknak győzelmét biztosithatja.

Beszéde végén szembeszáll azzal a közvéleményben mélyen belegyökekerezett  balhittel, hogy Anglia az Egyesült Államok első védelmi vonala és hogy a brit birodalom fennállása életérdeke az amerikai demokráciának.