Péter szerb király pénzügye

Budapesten, Bécsben, Belgrádban a bankoknál, pénzintézeteknél Péter szerb király egy millió frank kölcsönt akart fölvenni, de nem tudott kapni.

Végre az a párisi bankcsoport, mely Szerbiának egy évvel ezelőtt hatvan millió frank kölcsönt adott, az egy millió frankot is hajlandó volt megadni Péter királynak. De a párisi bankcsoport belgrádi képviselője csakhamar értesítette az udvart, hogy tekintettel a Szerbiában most beállott viszonyokra, a megszavazott egy milliónyi kölcsönt visszavonták.

A megtagadott hitel érzékenyen sujtja Péter királyt, mert teljesen pénz nélkül van. A havi 100.000 frankból a mit udvartartásra kap, nem tud kijönni. Gyermekeivel s Arzén öcscsével, ennek gyermekeivel és ezek nevelőszemélyzetével együtt nagyon megnövekedtek az udvartartás kiadásai. Azonkívül a Sándor király után maradt száz ló eltartása is sokat emészt föl.

A kormány azt tervezte, hogy a király 1,600,000 franknyi udvartartását fölemelik két millióra és a trónörökösnek, valamint Arzén herczegnek is külön járadékot fognak a szkupstina által megszavaztatni, csakhogy még bizonytalan hogy mikor ül össze a szkupstina.

A konakban nagyon csöndes az élet. A régi vidám estéknek, melyeken a tisztek igen gyakran résztvettek, végük van. Péter király nagyon szolíd életet él.

Natália királyné nemsokára elviheti az uj és régi konak butorait és a drága ezüst- és arany evőeszközöket.

Péter királynak mindent ujra be kell szerezni, de nincsen pénze s mindössze egy Bécsben vásárolt rézágyat vitt magával. Heléna herczegkisasszony, a király leánya a napokban visszautazik nagynénjéhez Pétervárra.