Budapest nyerte három város „jégversenyét”

Kállay betegen is remekül szerepelt a szabadkorcsolyázásban, de lepontozták

Budapest, Berlin és Bécs válogatott „jégcsapatainak” mérkőzésén a műkorcsolyázó küzdelmek iránt volt legnagyobb érdeklődés.

Vasárnap reggel hét órakor vonultak fel a versenyzők a kötelező gyakorlatok elvégzésére, délben egy órakor pedig a szabadon választott gyakorlatokat mutatták be. Balszerencsésen szerepelt Kállay Kristóf, Magyarország bajnoka, akiről éppen pár héttel ezelőtt Karl Schäffer világbajnok jelentette ki, hogy rövidesen a világ egyik legnagyobb műkorcsolyázója lesz.

Kállay ugyanis tíznapos erős, lázas influenza után orvosi tilalom ellenére kelt fel betegágyából. Így történt, hogy az iskolát nem végezte el kellő biztonsággal. Nem is kellett más a berlini és bécsi bíráknak, hamar lepontozták a legveszélyesebb ellenfelet.

Hátrányát a szabadkorcsolyázásban nem tudta már behozni, jóllehet produkciója túlszárnyalta a többiekét. Kállay a szabadkorcsolyázásban kimagasló eleganciával, tartalmas kürt futott. Duplaforgásos rittbergert senki sem tudott hozzá hasonló módon ugrani és azonkívül szellemesen variálta a különböző ugrásokat és forgásokat.

Az egész gyakorlata egységes és az különbözteti meg másokétól, hogy a zenével együtt dolgozik, az összekötő lépések pontosak és biztonságosak. Gyors, könnyed, sima, kivitele precíz, gyakorlatainak tartalma pedig gazdag.

Szerintünk a szabadkorcsolyázásban Kállay volt az első, míg véleményünk szerint utána a berlini Kuhn következett. Minden mozdulatán meglátszott, hogy ura a korcsolyának. A favorit Rada indiszponált volt. Meglepetésszerűen jól dolgozott Király Ede, aki hibátlanul futotta le programját.

A versenybírák az iskola és a szabadon választott gyakorlatok után a végeredményt így állították össze: 1. Rada (Bécs). 2. Kuhn (Berlin) 3. May (Bécs). 4. Király (Budapest) 5. Zeller (Berlin). 6. Kállay (Budapest).

A hölgy műkorcsolyázó verseny sem végződött a tárgyi igazságnak megfelelően, amennyiben az 5. helyre tett Saáry Éva megérdemelte volna a 4. helyet. A győzelmet a bécsi Musilek kisasszonynak ítélték oda. Meg is érdemelte.

Férfiakat megszégyenítő bátorsággal ugrott, könnyedén, kecsesen, benne látjuk az idei női világbajnokot. Második: Botond Györgyi. Finoman, tartalmasan, művésziesen, szépen korcsolyázott. Harmadik: Müller (Bécs). Szintén tehetségesnek bizonyult.

4. Olbricht (Berlin). 5. Saáry Évával kapcsolatban még megjegyezzük, hogy ez az első ilyen nagy nemzetközi versenye és bizony megállta a helyét. Nagy fejlődés előtt áll. A műkorcsolyázás pontversenyében Bécs került az első helyre 40 ponttal. Berlin és Budapest egyaránt 22-22 pontot szerzett.

Ugyancsak tegnap rendezte házi műkorcsolyázó versenyét a BKE lányok számára. A legnagyobb küzdelem az ifjúsági versenyben volt, ahol Pajzs Magda a precizitásával, Réti Éva táncaival, Markotay Irma az ugrásaival és Bódy Marika bájos fürgeségével emelkedett ki.

Az első helyre Pajzs Magda, a második helyre Réti Éva jutott. 3. Markotay Irma, 4. Bódy Marika. 5. Czek Kamilla. 6. Markotay Ágnes. 7. Kékessy Jolán. 8. Czabalay Lenke.

A felnőttek küzdelmében Popp Márta győzött jobb iskolakorcsolyázása révén, a második helyre Kékessy Andrea került, aki viszont a szabadon választott gyakorlatokban tűnt ki.

Jéghokizóink derekasan szerepeltek. Szombaton 3:3 aranyban döntetlenül mérkőztek a berliniekkel. Már 3:1-re vezetett a magyar csapat és csak az utolsó percben egyenlítettek ki a vendégek.

Vasárnap este fényes győzelmet arattunk a jobbra tartott bécsiek fölött. Szamosi 2, Háray és Miklósi 1-1 góljával 4:0 (1:0, 1:0. 2:0) arányban nyertünk. 22.5 pontot szereztünk a jéghoki tornán és ezzel a Három város versenyében az első helyre kerültünk.

Az összesített pontversenyben Budapest 45.5, Bécs 40, Berlin pedig 29.5 pontot szerzett. (A Bécs-Berlin mérkőzés egyelőre elmaradt. Ha a bécsiek döntetlenül vagy győzelmesen mérkőznek, úgy övék az első hely. Berlini győzelem esetén mi maradunk az élen.)