A tiszti vívók visszahódították a kardvívó csapatbajnokságot

A kardvívó csapatbajnokság mindig a legnagyobb eseménye a magyar vívósportnak. Az volt ezúttal is, aminek külső jeléül nagyszámú és előkelő közönség jelent meg a Műegyetem aulájában.

Kora reggeltől késő estig folytak a küzdelmek, amelyek sok érdekességet, változatosságot és izgalmat hoztak, de a végeredményt mégis csak igazságosnak kell elfogadnunk. Áll ez elsősorban a HTVK győzelmére, amely mindenképpen megérdemelt volt.

Különösen a BEAC ellen brillíroztak a tiszti vívok és hamar elfojtották azokat reményeket, amelyek a Tudományegyetem képviselőiben a MAC felett aratott meglepetésszerű győzelem után felcsillantak.

Külön elismerést érdemelnek Berczelly lendületes támadásai, biztos védései és kitűnő riposztjai. Kovácsnak főleg a támadásoknál volt helyén a szíve. Maszlay régi küzdőképessége jól érvényesült, elővágásai pompásan sikerültek, csatakiáltásokkal fűszerezett rohamai megzavarták az ellenfelet.

Németh nagyszerűen egészítette ki a zárt együttest. Nagy reménysége a magyar vívásnak ez a fiatal vívó, akinek villámgyors indítása a legtöbbször sikert aratott; kár, hogy túl alacsony a termete. Jó volt itt az utánpótlás, így Kovácsnak és Berczellynek délelőtt nem kellett vívnia és pihenten állhatott ki a döntőkre.

A BEAC szolgáltatta a meglepetést: legyőzte a MAC bajnokcsapatát, Rajczy és Bay pompásan vívott, okosan, meggondoltan és mégis lendülettel. Élthes és Bartos várakozáson felül jól dolgoztak.

A MAC, amely tavaly megnyerte a bajnokságot, most annak tulajdoníthatja balsikerét, hogy nem volt negyedik megfelelő embere. Gerevich és Rajcsányi jól vívtak, Pesthy jó kezdés után este – a mérkőzések végén – váratlanul összecsuklott. Szabolcsy és Paál nagy igyekezettel vívtak, csak éppen az eredményesség körül volt hiba.

A BEAC ellen rosszul vívott a csapat, a tiszti vívók ellen viszont már ismét pompásan dolgoztak. Rajcsányi mind a négy tisztet legyőzte és ha Gerevich az utolsó asszóban győz Kovács ellen, a MAC jobb tusaránya révén bekövetkezett volna az a páratlan eset, hogy hármas holtverseny alakul ki.

A MAFC fiatal csapata minden dicséretet megérdemel, különösen, ha tekintetbe vesszük, hogy Lászlót és Kerekest a hivatali elfoglaltsága akadályozta felkészülésben, annál jobban vívott Zsoldos, aki a jövő nagy ígérete.

A HTVK a Műegyetemiek ellen ugyan csak 9:7 arányban nyert, de már a veszélyesnek tartott BEAC-ot 12:4-re verte. A MAC a BEAC és a HTVK ellenében egyformán 9:7 arányban vesztett, viszont ugyanilyen arányban győzte le a MAFC csapatát.

A rendezés dicséretet érdemel, a zsűri elnökök közül Zirczy versenyvezetése tetszett nekünk a legjobban.