Rövidek

Titkos szerződés az USA, Ausztrália éa Ujzélend között Japán ellen

New York, február 2.
(NST) A New York Times wellingtoni jelentésében azt a feltűnést keltő hirt közli, hogy
Az Egyesült Államok, Ausztrália és Ujzéland között Japán ellen irányuló titkos egyezmény áll fen. Az Egyezményben megállapodtak Singapore és más távolkeleti angol tengeri és légi támaszpontok használatára is.

Mint egy másik washingtoni jelentés közli, az amerikai külügyminisztérium ebben az ügyben mély hallgatásban burkolódzik és a wellingtoni jelentést sem meg nem erősiti, sem meg nem cáfolja. Ugy hirlik, hogy Menzies ausztráliai miniszterelnök közeli washingtoni látogatása is ezzel az állitólagos titkos szerződéssel áll összefüggésben.

A brit vezérkari főnök az invázióról
London, február 9.
(NST.) Az angol vezető tényezők közül harmadik nap szombaton Dill tábornok, az angol vezérkar főnöke foglalkozott beszédében az invázió veszedelmével. A Reuter iroda hivatalos jelentése nem nevezi meg azt a helyet, ahol a vezérkari főnök beszélt. Dill tábornok kijelentette, hogy Németország a legnagyobb valószinűség szerint megkisérli az Angliába való betörést. Ezzel kapcsolatban különösen az Angliában tartozkodó kanadai csapatokhoz fordult s rámutatott arra, hogy a legfontosabb feladat ebben a háboruban az angol sziget védelme.

Graziani az olasz hadesők megmaradt részét Tripolitániában vonta össze

Róma, február 9.
Graziani tábornagynak nem volt ideje és módja, hogy megerősitéseket küldjön Kirenaika védelmére és az olasz haderők megmaradt részeit minden bizonnyal Tripolitániában vonta össze, hogy ott vegye fel a harcot Wavell tábornok páncélos osztagaival. Benghazi elestét a helyzethez illő komolysággal, de abban biztos tudatban kell fogadni, hogy Benghazi a mostani sulyos megpróbáltatás után ismét olasz föld lesz.

Német-angol légiharc Málta felett

Berlin, február 16.

(Német Távirati Iroda) Német vadászrepülők vasárnap délelőtt három Hurricane-rendszerű angol vadászrepülőgépet lőttek le Málta felett. A német vadászgépek mind sértetlenül tértek vissza támaszpontjaikra. (MTI)

A japán főhadiszállás szerint Amerika megszegte a béke megőrzésére tett igéretét
Sangháj, február 23.
(KH.) A japán főhadiszállás nyilatkozatott arról a tényről, hogy a csendesóceáni vizekre az Egyesült Államok flottájának 60 tengeralattjárója érkezett. A nyilatkozat szerint a tengeralattjárók érkezése azt jelenti, hogy ,,Amerika megszegte a Csendes- óceán békéjének megőrzésére tett igéretet”. Ilyen körülmények között Japán számra lehetetlen békésen tovább folytatni életfontosságu gazdasági és politikai expanzióját a Dél–tengeren, hiszen az angol és amerikai katonai és haditengerészeti erők a japán békés előrehaladás oldalait fenyegeti. Az angolszász hatalmak a Csendesóceánon – a japán katonai nyilatkozat szerint – a nyilt kihivás politikáját követik

A hónap katonai és politikai eseményei

1. hét
Titkos egyezmény született az USA, Ausztrália és Ujzéland között. - Halifax igéretet kapott, hogy az amerikai képviselőház egy hét alatt megszavazza az Anglia megsegitéséről szóló törvényt. - Hull lesz az Usa londoni nagykövete? – Donovan átadta Roosevelt levelét a török államfőnek és Törökországból Sziriából utazik. - Elkeseredetett harcok dulnak Eritreában. - Német légitámadások észak-afrikai kikötők ellen. - Hadiövezetek a Sziciliai és Észak-Afrika közötti olasz szigetek.

2. hét
Bethlen István a koreszmékről beszélt. - Franciaország drámai órái: Laval hatalmi kivánságait Pétain nem hajlandó teljesiteni. - Cáfolják Pétain és Darlan északafrikai utazásának hirét. - Darlan alakitja meg az új francia kormányt, amely valószinűleg Párisba költözik – Hess: Odaát még csak gyenge izelitőt kaptak abból, ami majd a ,,szünet” után következik. - Hazatérnek a japánok az Egyesült Államokból. - Bulgária külpolitikája uj utakra tér? - Az amerikai képviselőház megszavazta az Anglia megsegitéséről szóló törvényjavaslatot.

3. hét
,,Béke és szaabdság a jugsozláv külpolitka célja”. - Nem történt ujabb bolgár csapatösszevonások a török határon. - A washington jugoszláv követ tanácskozása Hull-lel és Summer Welles-szel. - Titkos katonai szövetség készül Anglia és Kina között? - A legkisebb szikra is fellobanthatja a távolkeleti háborut mondották a japán felsőházban.

4. hét
Mussolini beszéde a libiai és görögországi hadjáratról. - Istambul: Németországnak sikerült Bulgáriát teljesen bekapcsolnia saját rendszerébe. - ,,A Bulgáriából érkező hirek arra mutatnak, hogy Németország most is gyorsan cselekedett,,. - Moszkva szerint nem a Szovjetunió közremüködésével jött létre a bognár-török egyezmény. - Szófia: Bulgária most arra törekszik, hogy elkerüljön minden surlódást Jugoszláviával. - London cáfolja a lemnoszi partraszállás hirét. - Hatvvan amerikai tengeralatjáró érkezett a Csendes-óceánra. - Japán szerint tulzott területi követelések miatt nem lehet békésen rendezni a Sziám-Indokina között viszályt.