Ujabb feszültség a távolkeleten

Sangháj, április 20.
A vasárnap folyamán Sanghájba érkezett japán jelentések közelebbi részletekkel szolgálnak az utóbbi napokban megnövekedett távolkeleti feszültség előzményeiről, amely a manilai közös angol-amerikai-holland tanácskozásokkal kezdődött.

A Nisi Nisi Simbun batáviai jelentése szerint két nappal ezelőtt, hogy van Kleffens holland külügyminiszter és Welter holland gyarmatügyi miniszter Batáviába érkezett volna, a már hosszabb ideje ott időző japán gazdasági küldöttség vezetője, Hoshitzava, felkereste van Hochstaaten hollandiai megbizottat és különböző javaslatokat tett, amelyeket a holland megbizott kedvezően fogadott.

Azon a napon azonban, amikor van Kleffens és Welter Manilából jövet megérkezett Batáviába, a hollandiai kormány váratlanul megváltoztatta addigi barátságos magatartását és kereken kijelentette, hogy nem engedi meg olyan nyersanyagok kivitelét Holland- Indiából, amelyekre Németországnak szüksége lehet és amelyekről feltehető, hogy Japán továbbitaná azokat, tehát nem használható fel saját céljaira.

A japán kormány megdöbbenéssel fogadta ezt a váratlan fordulatot és ezzel kapcsolatos fordulatot és ezzel kapcsolatos a Kokumin Simbun cikke is, amely a távolkeletei helyzettel foglakozik és azt irja, hogy Manila óta nagyon is megromlott a viszony Tokio és Batávia között.

A kinai angol követ sinapurei megbeszélései
Rangooon, április 20.
(Reuter.) Sir Clerk Kerr kinai angol nagykövet Csungkingból jövet megérkezett Rangoonba. Utközben Singapurban megbeszélést folytatott a távolkeleti brit védelem parancsnokaival.

Elfoglalták Ningpo kikötőjét
Sangháj, április 20.
(Reuter) A Sanghájtól délre a tenger mentén partratett japán csapatok Ningpot ortomolják, azzal a szándékkal, hogy betömjék a japán tengerzáron régóta tátongó nagy ,,részt”. Hir szerint már el is esett Ningpo kikötője. A japánok Csingaiban, Ningpotól mintegy husz kilométernyire ,,némi ellenállásba ütköztek", a légi  haderő támogatásával azonban megtörték. A japán jelentések hozzáteszik, hogy a japán haderők gyorsan nyomulnak előre.

Tűzharc Sanghájban
Sangháj, április 20.
(Reuter) Pénteken sajnálatos öszszetűzés történt. A francia engedményes terület rendőrsége tűzharcba keveredett Luying ezredes, városi rendőrfőnök kinai testőrségével, mivel nyilván rablóknak tartotta őket. A tűzharc során két kinai testőr életét vesztette, kettő pedig megsebesült. A japán védnökség alatt álló városi törvényhatóság az összetűzés miatt szombaton tiltakozott a francia városi tanácsnál.