Hitler nagy beszédében elismerően szólt Magyarország lojalitásáról és katonáinak hősiességéről is

Berlin, május 4.

Jugoszláviáról

Március 25-én Bécsben aláirták  a háromhatalmi egyezményhez való jugoszláv csatlakozási jegyzőkönyvet. Másnap azonban örült belgrádi puccsisták megszegték a velünk kötött szerződést. Ezt természetesen nem türhettük. Ha ez volt Anglia propagandájának eredménye, erre csak a német haderő harcbavetésével felelhettem, mert hiszen, hála Istennek, rendelkezésünkre állt minden eszköz, hogy megtoroljuk azt, amit a belgrádi puccsisták ellenünk elkövettek. Bulgária és Magyarország két világháborus szövetségesünk jogos felháborodása a jugoszláviai események miatt támogatta akciónkat.

Németország hősies katonáiról és szövetségeseinek magatartásáról

Teljes részletességgel ismertette Hitler vezérkancellár, a zseniálisan kidolgozott haditervet s meleg elismeréssel emlékeztet meg Magyarország és Románia lojális magatartásáról, amely nélkül a kitervezett operációk ilyen hajszálpontossággal nem teljesülhettek volna.

A birodalmi ülés résztvevőinek óriási tetszésnyilvánitása mellett szólott List tábornagy érdemeeiről, valamint az összes fegyvernemek parancsnokairól, a vezérkar fontos munkájáról, különösen kiemelte a légierő kiváló működését, amely a háboru kitörésének reggelén bombatalálataival megsemmisitette Belgrád összes katonailag fontos pontjait, megbénitva ezzel a jugoszláv hadvezetőség munkáját.

A német haderő együttműködve olasz szövetségeseinkkel, önmagátmulta felül – mondott. Mert ennek a hadjáratnak nemcsak a felvonulás volt sulyos feladatat, de a támadás is olyan nehéz terepeken zajlott le, hogy sikere a hadtörténetnek valóságos csodája.

A német vezérkar munkája tökéletese volt. A legrosszabb terepen harcolt a német hadsereg és a német katona ujra bebizonyoztotta, hogy számára semmi sem lehetetlen. (Percekig tartó taps.) A tűzérség, gépesitett osztagok, utánpotlás a lehető legrosszabb utakon, felrobbantott hidakon, hegyek között, folyókon átkelve haladt előre és ilyan körülmények között alatt végzett két ellenséges országgal. Mindenesetre nagy szerepe volt ebben szövetségeseinknek is.

Uj lépés a magyar revizió utján
A most befejezett hadjáratnak a következményei még kiszámithatatlanok. Egy azonban bizonyos: egész Európában megszünt az a feszültség, amelyet a Balkán kérdése okozott és a Duna, ez a fontos közlekedési ut szabaddá vált, nincs többé fenyegetve és már meg is indult teljes hosszában rajta a forgalom.

Németországnak a Balkánon nincsen területi érdekei. Politikailag csak az érdekli, hogy ezena területen is bizositsa a békét. Gazdaságilag természetes szoros szálak fűznek bennünket a balkán államokhoz. Örömünknek adunk kifejezést, hogy Horvátország önálló állammá lett, amellyel a Német Birodalom szoros együttmüködést fog kifejteni, de különösen gazdaságilag.

Hogy a magyar nép jelentős ujabb lépést tehetett a revizió utján, az igazságtalan békeszerződések jóvátétele terén, ezt a legszivélyesebben üdvözöljük. Bulgária is visszakapja igazságtalanul elrabolt területeit, ami nagy örömünkre szolgál, hiszen ugyancsak régi világháborus fegyvertársunkról van szó. Olaszország valóban kiérdemelte ezt a győzelmet, mert hiszen hosszu ideig harcolt egyedül a tengely érdekében.