Rövidek

Támadások és ellentámadások Tobruknál
Olasz főhadiszállás, május 4.
(Stefant.) Az olasz haderő 333. közleménye: A Földközi-tenger nyugati részén bombavető kötelékeink nagyméretű bombákkal eltaláltak egy ellenséges cirkálót. Kirenaikában sikerrel folyik tovább a támadás Tobruk ellem: az ellenség harckocsiktól támogatott két ellentámadási kisérletét visszaverjük. Olasz és német légi alakulatok egymást követő bombatámadásokat intéztek Tobruk kikötőjében horgonyzó hajók, továbbá a tobruki erődmények, ütegállások és ellenséges csapattáborhelyek ellen. Az ellenség légitámadásokat hajtott végre Tripolisz és Benghazi ellen: az áldozatok száma és az anyagi kár csekély. Egy angol bombavetőt lelőttünk. Kelet-Afrikában tüzérségi tevékenység volt, Amba Aladzsi szakaszán.

Az iraki csapatok elözönlötték a moszuli kőolajmezőket

London, május 4.
(Reuter) Mint az ankarai rádió szombat este közölte, az iraki csapatok elözönlötték a moszuli kőolajmezőket s a kőolajforrások és berendezések most már az iraki haderő ellenőrzése alatt állnak.

Átalakult a volt jugoszláv kormány

Istambul, május11.
Az emigráns jugoszláv kormányt, amely ,,valahol Közel Keleten” tartózkodik, kiegészitették.

A Horvátországba maradt dr, Macsek helyett a horvát parasztpárt főtitkára, Krajevics lett a helyettes miniszterelnök. Kulovec szlovén miniszter helyébe, aki a Belgrád elleni légitámadások során halt meg, a szlovén Neu lépett be kormányba. Az emigráns kormánnyal együtt van Subasics volt horvát bán is.

Befejeződtek a Moszkvai légi hadgyakorlatok
Helsinki, május 18.
(NST) Szombaton befejeződött a Moszkva huszonnyolc körzetében tartott nagyarányu légi hadgyakorlat. Összesen 329 légvédelmi osztag vett részt ezen. Az osztagoknak minden egyes ejtőernyős támadást sikerült elháritaniok. Számos helyen harcokra került sor, ezek azonban a védelem sikerével fejeződtek be.

Greenwood a Hess-ügyről
London, május 18.
(NST) Arthur Greenwood tárcanélküli miniszter rövid nyilatkozatot adott a sajtó részére a hess üggyel kapcsolatban. Ez az ügy a maga nemében egyedül áll a háboruk történetében,
- mondotta Greenwood. - Kétségtelen, hogy Hess Rudolf igen fontos tisztséget töltött be s maga is segitett felépiteni a hatalmas német hadigépezetet. Hogy mik voltak azok az okok, amelyek az angliai repülésre inditották, arról hamarosan többet fognak tudni - fejezte be Grrenwood nyilatkozatát.

Az olasz uralkodó Aimone spoletói herceget jelölte ki Horvátország királyául

Róma, május18.
(Magyar Távirati Iroda) III. Viktor Emánuel olasz király és császár vasárnap délelőtt háromnegyed tizenkét órakor a quirináli palota nagy tróntermében Aimone spoletói királyi herceget jelölte ki Horvátország királyául. A Duce és Ciano fogadta Rómában a horvátküldöttséget.

Angol lap a sulyos helyzetről
London, május 25.
(NST) A krétai harcok legnagyobb nehézségét abban látja a Times, hogy a brit légihaderő csakis korlátozott mértékben vehet részt azokban. A másik nehézség, az angol kormány félhivatalosa szerint az, hogy a keskeny tengersáv rengeteg veszélyt rejt magában a hadihajók részére és teljesen ki vannak szolgáltatva a légitámadásoknak. A flotta veszteségeivel kapcsolatban a Times megállapitja, hogy Cunningham tengernagynak igen sulyos veszteségekkel kell számolnia, mert állandóan ki van szolgáltatva a német zuhanóbombázók támadásaink.

Légitámadás London ellen

Zürich, május 11.
Londoni jelentések elismerik, hogy az éjszaka több óráig tartó szörnyü erejű légitámadást szenvedett el az angol főváros. Angol éjszakai vadászok 35 légicsatát vivtak London légtere fölött a német bombavetőket kisérő és fedező német vadászokkal. A kár Londonban igen nagy, sok tűz keletkezett s az áldozatok száma is meghaladja az áprilisi támadásokéit.

A hónap katonai és politikai eseményei távirati stílusban

1. hét
A Führer nagy beszéde a német birodalmi gyülésen. - Ujabb angol csapatok szálltak partra Basszorahban. - Olaszországhoz csatolják a ljubljanai tartományt. - A svéd külügyminiszter nyilatkozata a német-svéd katonai egyezményről. - Roosevelt vasárnap beszélt Richmondban.

2. hét
Amerika meg akarja hosszabitani a háborut, bármibe is kerül, irja egy német lap. - A török kormány folytatja békéltető munkáját az iraki viszály elsimitására. - Ujabb légitámadás a Szuezi csatorna ellen. - Wilson altábornagyot nevezték ki a palesztinai és transzjordániai brit haderők parancsnokává. - Hőség és homokvihar neheziti meg az afrikai hadműveleteket. - Nagyszabásu légitámadás London ellem, az angolok Hamburgot bombázták. - Megállapitják Horvátország és Német-Szlovénia demarkációs vonalát.

3. hét

Aimone spoletói Horvátország királya. - Katonai és területi megegyezés Róma és Zágráb között: Dalmácia és cattarói öböl Olaszországé, Horvátország nem létesit katonai berendezést az adriai partokon,Róma szavatolja a horvát királyság területi épségét. - Vichyben cáfolják a diplomáciai kapcsolatok megszakitását Amerikával. - Washington szerint a német-francia együttműködésnek katonai jellege is van. - Vichy erélyesen cáfolja a Dakar német megszállásáról szóló hireket. - A Szovjetunió felvette a diplomáciai kapcsolatokat Irakkal.

4. hé
t
A német légierő meghiusitotta az angol hadihajók beavatkozását a Krétáért folyó döntésbe, a brit hajóhad elvonult a Kréta körüli hadszintérről. - Sulyosak az angol flotta vesztesei, a Hood elsüllyesztésével egyidejűleg még egy angol csatahajót megrongáltak a németek. - Amerika támaszpontokat akar épiteni a nyugaton féltekén lévő francia birtokon? - Roosvelt kedden bejelenti a semlegességi törvény felfüggesztését?