Visszarendelték Amerika vichyi nagykövetét

Koppenhága, május 18.
(Stefani) Washingtoni hirek szerint Leahy tengernagyot, az Egyesült Államok vichyi nagykövetét a francia-német egyezmény következményeképpen visszarendelték.

Vichyben még remélik az ellentétek békés elsimitását

Vichy, május 18.
(Magyar Távirati Iroda) Vichyi kormánykörök a francia-amerikai feszültség ellenére sem várnak változást a két ország közötti diplomáciai kapcsolatokban. A Leahy tengernagy visszahivásáról szóló s külföldi rádióállomások terjesztette hirek alaptalannak látszanak, sőt vichyi amerikai körökben a feszültségnek legalább is pillanatnyi enyhülését tartják valószinűnek.

Francia körökben azt remélik, hogy minden ellentétet elsimitanak rendes diplomáciai uton. Vichy el akarja kerülni a szakitást, mivel az amerikai élelmiszeszállitmányok elmaradása nagy hátrányt jelentene. A diplomáciai viszony megszakitása más szempontból is bonyodalmat idézne elő, mivel nagy mennyiségű francia aranykészlet van az Egyesült Államokban.

Hivatalos körök véleménye szerint Vichy nem adott jogos indokot Amerikának a szakitásra, mert Franciaországnak nemcsak joga, hanem kötelessége is résztvenni az európai közös ujjárendezésben. Nem tartják hihetőnek, hogy Leahy küldetésének a francia-német megbékélés és együttműködés megakadályozása a célja, de ha ez volna is a megbizatása, bizonyárta hajótörést szenvedne – mondják diplomáciai körökben.

Franciaország tisztában van azzal, hogy gyarmatbirodalma szempontjából hátrányos lenne az angol-szászokkal való nyilt ellenségeskedés, magatartását azonban teljes mértékben az anyaország életérdekei és az európai szoldaritás sürgős követelései irányitják.