Hitler és Mussolini ujabb találkozója

Berlin, június 2.
A Führer és a Duce hétfői megbeszélésnek külsőségeiről a következő részletek váltak ismeretessé: Az összesen több mint öt óra hosszáig tartó megbeszéléseken, amely a két kormányfő tizedik találkozása keretében folyt le, a két külügyminiszteren kivül időnként résztvett még Keitel vezértábornagy, a véderő főparancsnokság főnöke és Cavaliero tábornok, az olasz hadsereg vezérkari főnöke. A megbeszéléseket a déli órákban szűk körben elfogyasztott közös villásreggeli szakitotta félbe. A villásreggelin a fentemlitett hat személyiség vett részt.

Keitel vezértábornagynak és Cavaliero tábornagynak a maguk részéről alkalmuk nyilt arra, hogy a szivélyes fegyverbarátság szellemében megbeszélést folytassanak a német-olasz együttmüködésről katonai téren.

A brenneri találkozón német részről ott volt továbbá Dietrich dr. birodalmi sajtófőnök, Bohrmann birodalmi vezető, a pártkancellária fővezetője, Bismarck herceg követ, római német ügyvivő és von Rintelen altábornagy, római német katonai attasá.

Olasz részről megjelent Dino Alfieri berlini olasz nagykövet, Gandin tábornok az olasz hadsereg vezérkari főnökségétől, Marras tábornok, berilal olasz katonai attasé, valamint Geisser-Celesia, az olasz külügyminisztérium protokollfőnöke.

A találkozás külső lefolyása a tengelyhatalmak földközitengeri és északafrikai sikeres és győzelmes katonai hadműveleteinek a jegyében állt és a megbeszélés központjaként a Krétáért folyó harcnak a mai német és olasz hadijelentésben bejelentett befejezése szerepelt.

Véget ért a Krétáért folyó harc
Berlin, június 2.
(Német Távirati Iroda.) A véderőparancsnokság már pünkösd vasárnapján jelentette, hogy Kréta sziget déli részének, az ott tartózkodó maradék brit és görög csapatoktól való megtisztitása jól halad előre. Herapotranál szombaton létrejött az összekötés a német haderő és a keletről előretörő olasz csapatok között. Eddig kereken tizezer angol és görög foglyot ejtettek. Krétától délre német harcirepülőrajok bombatalálattal erősen megrongálták egy angol rombolót és elsüllyesztettek egy 3000 tonnás kereskedelmi hajót, valamint egy lőszerrel megrakott parti hajót és eltaláltak egy kisebb csapatszállító hajót.

A véderőfőparancsnokság hétfői jelentése a következőket közli: A Krétáért folyó harc véget ért. Az egész szigeten nincs már ellenség. Német csapatok vasárnap megszállták a megvert britek utolsó támaszpontját, Szfakia kikötőjét. Hegyi csapatok a Szfakiától északra lévő hegyvidéken megtörték az utolsó brit ellenállást és ujabb 3000 foglyot ejtettek. A német légierő hatásosan támogatta ezeket az utolsó tisztogatási műveleteket. A Kréta és Alexandria közötti tengervidéken német harci repülőgépek egy hajókötelékből, három telitalálattal megsemmisitettek egy brit rombolót.