Megindult a háboru a Szovjetunió ellen

Ribbentrop reggel 4 órakor jegyzéket nyujtott át Dekanozov szovjet nagykövetnek
Berlin, junius 22.
(Magyar Távirati Iroda) Német politikai körökben ugy tudják, hogy Dekanozov szovjetorosz nagykövetet Ribbentrop német birodalmi külügyminiszter kora reggel négy óra körül kérette magához és jegyzéket nyujtott át neki, amelyben közölte, hogy Németország Szovjetoroszország ellenséges magatartása miatt katonai intézkedéseket foganatositott. A kihallgatás rövid ideig tartott.

Hitler napiparancsa
(Német Távirati Iroda) A Führer mint a véderő legfőbb parancsnoka junius 22-én napiparancsot intézett a keleti arcvonal katonihoz s ebben megismétli azokat a megállapitásokat, amelyek a német néphez intézett kiáltványában vannak. A napiparancs a következő szavakkal végződik:  „Német katonák! Ezzel kemény és sulyos felelősséget jelentő harcot kezdtek. Mert Európa sorsa, a német birodalom jövője, népünk léte immár kizárólag a Ti kezetekben van. Az Uristen segitsen mindnyájunkat ebben a harcban”.

Olaszország hadiállapotban van Szovjetoroszországgal

Róma, junius 22.
(Stefani.) Az olasz kormány közölte a római szovjet nagykövettel, hogy Olaszország junius 22 reggel 5 óra 30 perctől hadiállapotban tekinti magát Szovjetoroszországgal.

A finn és a román csapatok a németekkel egyidejüleg kezdték meg a hadműveleteket
Berlin, junius 22.
(Magyar Távirati Iroda) Jól értesült német politikai körökben hangoztatják, hogy a katonai eseményekről egy-két napon belül hivatalos jelentés nem várható. Kiemelik, hogy a finn és a román csapatok a német csapatokkal karöltve és egyidejüleg kezdik meg a hadműveleteket. Rámutatnak arra, hogy mostantól kezdve a fegyvereké a szó.

Teljes az egyetértés Anglia és a Szovjetunió között?

Berlin, junius 22.
(Német Távirati Iroda) Az angol hirszolgálat közli a Szovjetorosz Távirati Iroda egyik jelentését, amely szerint teljes az egyetértés a Szovjetunió és Anglia között. Ezt a brit jelentést figyelemreméltónak tartják itteni politikai körökben, hiszen London alig néhány órával a Führer felhivása után nyilvánosságra hozta a szovjetorosz hirszolgálati ügynükség hivatalos közleményét, amely igazolta a bolsevista vezetők kétszinű játékát.


Japán egyelőre várakozó állásponton

Tokió, junus 22.
(NST) A német nagykövet a délután folyamán hivatalosan tájékoztatta Macuoka japán külügyminisztert a történtekről. Hivatalos japán állásfoglalás egyelőre még nem történt. Beavatott politikai körökben az a vélemény alakult ki, hogy Japán a nemrégiben aláirt orosz-japán paktumra való tekintettel egyelőre várakozó álláspontra helyezkedik, változatlanul fenntartva természetesen a berlin-róma-tokiói irányvonalat. A nankingi miniszterelnök mostani tokiói látogatása után teljesen kizártnak tartják, hogy Japán részéről bármiféle közeledés történjék az Egyesült Államok irányába, hiszen köztudomású, hogy a nankingi miniszterelnök politikai ellenfelét az amerikaiak támogatják.

A német-szovjet háboru semmit sem változtat az Egyesült Államok politikáján
Washington, junius 22.
George szenátor, a szenátus külügyi bizottságának elnöke kijelentette, hogy a német-szovjet háboru semmit sem változtat az USA politikáján. Véleménye szerint a Szovjetunió elleni háboru azt bizonyitja, hogy Németország 1941-re nem vette tervbe az Anglia elleni inváziót. Maga a háboru azonban George szenátor véleménye szerint csupán néhány hónap haladékhoz juttatja hozzá Angliát és az Egyesült Államokat.