Németország nem tudja és nem akarja Franciaország nélkül felépiteni az uj Európát

Vichy, augusztus 10.
(ST.) Marion francia tájékoztatásügyi államtitkár szombaton este Nizzában nagyszámu hallgatóság előtt beszédet tartott, melyben a degaulizmussal és a bolsevizmussal foglalkozott. Az államtitkár megállapitotta, hogy a marsall politikájának alapelve nem olyan jelszavakkal fejezhető ki, hogy ,,Németország majd megment benneteket” hanem igenis a marsall politikája, ugy foglalható össze: Franciaország mentsd meg önmagadat!

A Német Birodalommal megteremtett együttmüködésre térve, Marion államtitkár megállapitotta, Németország kötelessége az uj Európa felépitése. Ezt a kötelességet Németország Franciaország nélkül nem akarja és nem tudja teljesiteni.

1919-benmár történt egy kisérlet arra, hogy Európát Németország nélkül épitsék fel, ezen kisérlet eredménye azonban a régi világ ősszeomlása. Marion államtitkár felhivta a hallgatóit, hogy ne csak helyeseljék a marsall politikáját, hanem minden erejükkel támogassák is azt.


Miért halasztották el a francia államtanácsot

Washington, augusztus 11.
A szövetségi főváros politikai köreiben nagy feltünést keltett az a szombat esti Vichyből érkezett hir, hogy a szombat délutánra tervezett francia államtanács ülése elmaradt.

Ugy tudjuk pedig, hogy ezen résztvett volna Weygand tábornok is, sőt időközben megérkezett a tuniszi francia főkormányzó, Esteva tengernagy is.

A tanácskozás elmaradását mindenesetre megokolja az az időközben ismeretessé vált körülmény, hogy Darlan tengernagy közvetlenül Párizsból való visszaindulása előtt még hosszu megbeszélést folytatott Albetz német nagykövettel, amikor pedig megérkezett Vichybe, többizben tanácskozott Pétain tábornaggyal