A Ferencváros nagy technikai fölénnyel nyerte meg a derbyt

Ferencváros – Újpest 5:2 (2:1)

Tréfás rendszerben, hat hátvéddel játszottak a lila-fehérek

Az ég nem volt kegyes a futballhoz ma délután, szürke, ólmos felhők borították be az eget, állandóan szemerkélt az eső, de ez nem akadályozta meg a futball–ínyenceket, hogy a tavaszi idény legérdekesebb mérkőzésére, a Ferencváros-Újpest összecsapásra ki ne vándoroljanak az Üllői-útra.

A játék megkezdésekor mintegy 15.000 néző vette körül a játékteret, az állóhelyeken, mint megannyi sok ezer gomba, fénylettek az esernyők, a tribünökön pedig feltűnően sok és csinos hölgy pompázott nyár eleji, nem, tavaszi toalettjében.

Feldübörgő taps jelzi a zöldinges a lila-fehér mezes fiúk érkezését. Lázár és Zsengellér, a két csapatkapitány. Ők haladnak elől. Az ernyők mintegy vezényszóra egyszerre eltűnnek, a hulldogáló esőcseppek dacéra is.

A csapatok üdvözlik a közönséget és máris kezdődik a játék. A Ferencváros ebben az összeállításban veszi fel a küzdelmet: Csikós - Szojka dr., Polgár – Tátrai, Sárosi III., Lázár - Kalocsai dr., Sárosi dr., Finta, Gyetvai.

Alig kezdődik a játék a közönség álmélkodva állapítja meg, hogy az Újpest milyen szokatlan hadirendben állt fel. Első, ami feltűnő, nincs középcsatár az Újpestben. A jobbszélső Németh, a balszélső Tóth Mátyás, jobbösszekötő Vidor, a balösszekötő Zsengellér. Két fedezet van mindössze, az is egészen hátrahúzódik: Nagymarosi és Kármán.

A hátvédsor egész a tizenhatos vonalra húzódik vissza és négy emberből áll: a jobbszélen a máskor csatárt játszó Ádám posztol, mellette a régente fedezet Balogh I. áll. Magyar következik, a balszélen pedig Fekete II. a hátvéd. A kaput Sziklai őrzi. A Ferencvárost láthatóan megzavarja ez a felállás. Polgár először nem tudja, mit csináljon (csak a félidő vége felé vette át Zsengellér őrzőjének a szerepét).

Már az első percben Gyetvai vezet jó támadást, de beadása elfut a kapu előtt, bár közben Sziklai már kifutott a kapuból. A másik oldalon Csikósnak kell kétszer is védenie. Tóth Mátyás bombázza a ferencvárosi kaput. Majd Vidor lövése fut mellé. A 10. percben esik az első gól Fekete II. kornerra ment Kalocsai dr. elől. A sarokrúgást Kalocsai végzi el, az élesen középre szálló labdát Finta a hálóba fejeli. 1:0.

Jól kombinál a ferencvárosi csatársor, Sárosi Béla nagyszerűen támogatja őket. Sárosi dr. egész a szélre fut ki, pontos beadását Finta elvéti, Kiszely jól lő, de a lövése emberbe pattan. (A talaj is sáros, csúszós.) Sárosi Gyurkának van nagy helyzete, egyedül fut a kapu felé, de a tizenhatos vonalról gyengén mellé gurít.

A 15. percben már 2:0-ra vezet a Ferencváros. Sárosi Béla, aki sorra adja jó labdáit a jobbszélső Kalocsainak, most is nyugodtan odapöccinti a labdát Kalocsai elé s a szélső, miközben az újpesti védelem elbámészkodik, beadásszerű lövést ereszt meg a sarok felé. A csúszós labdát Sziklai a saját kapujába üti 2:0.


Egyre-másra rohamoz a zöld-fehér csatársor, előbb Finta lövése fut hajszálra mellé, majd Sárosi lő közelről fölé jó helyzetben. Jól induló újpesti támadás Németh mellélövésével végződik. 22. perc: Kiszely közelről a kapufát találja el. Három perc múlva már a zöld-fehér kapu forog veszélyben. Zsengellér váratlan, trükkös lövését a vonalon csípi el az éber kapuőr, Csikós.

Most feljön az újpesti csatársor, bár csak messziről kapott labdák jutnak hozzá (egyre-másra hibáznak a ferencvárosi védők). Szojka hibájából Tóth Matyi futhat, de pompás lövését kivédi Csikós. A 27. percben már komoly következményekkel jár Szojka újabb hibája. A fürge Tóth Mátyás elszalad mellette, beadása Vidorhoz kerül, aki jól sikerült lövéssel, laposan a kapuba bombázza a labdát. 2:1.

Most ellanyhul a játék, a Fradi-védelem hibájából nagyon él az újpesti csatársor, különösen Zsengellér és Tóth Mátyás. Zsengellér mindenütt ott van, hol jobbösszekötőben, hol a balszélen tűnik fel. A 34. percben majdnem itt az egyenlítés. Tóth Mátyás most Polgárt csapja be, szinte a kaputorkáig fut, a labda azonban a kifutó Csikós lábáról kipattan.

Az utolsó percekben újra a Ferencváros támad, van egy-két góllal kecsegtető akció. (Ádámmal van sok baj. négyszer is figyelmezteti a játékvezető.) Sárosi III. két hatalmas bombája kap tapsot. Az egyiket Sziklai védi, a másik, az erősebb hajszálra mellé megy. A másik oldalon Csikóst kell ápolni pár percig; Tóth Mátyás futott neki. Hamarosan vége is a félidőnek.

A második félidő azzal kezdődik, hogy Gyetvai lefut, beadását Finta kapu fölé csavarja. Most csúnya jelenet következik: Kiszely előre tör, az egyik újpesti játékos hátulról elgáncsolja, a nagydarab Kiszely elterül a földön, megszólal a játékvezető sípja, a másik pillanatban Balogh közvetlen közelről Kiszely fejébe rúgja a labdát.

Kiszely elájul, kiviszik és a pálya szélén percekig locsolgatják, míg valahogy magához tér. A közönség tüntet. A következő percben Ádám páros lábbal ugrik Fintába, Kiss M. Ernő most már nem jószívű és a szabályok értelmében intézkedik: Ádámot kiállítja.

Két perc múlva tumultus keletkezik az újpesti kapu előtt. Finta a kapuba kotorja a labdát: 3:1. A következő percben Zsengellér kiugrik és a kifutó Csikós fölött kapuba továbbítja a labdát. Gyönyörű gól volt. 3:2. Megint egy perc telik el, amikor Finta kiugrik, lövése védhetetlen. 4:2.

Kiszely 12 percnyi kényszerszünet után visszajön a pályára, kiáll a balszélre és Gyetvai jön a helyére. Utána Sárosi bombalövése visszapattan a kapulécről, Gyetvai berobog és máris 5:2-re vezet a Ferencváros.

Aztán megint Sárosi dr. bombáját tartóztatja fel a kapufa, majd a 35. percben Zsengellér lövése alig jut kapu mellé. Az utolsó percekben Tátrai bombáját védi Sziklai. A derby-mérkőzést tehát a Ferencváros 5:2 (2:1) arányban megnyerte.

A győzelmet nagyobb gólarányban is megérdemelte volna. Stílus, tudás volt a Ferencvárosban, pillanatig sem voltak durvák, nem tettek mást, mint futballoztak. Az Újpest vereségét menti, hogy tartalékosán álltak fel, ők a technikai tudással a nyers erőt állították szembe. Ezzel pedig már a startnál elvesztették a mérkőzést.

A fiatal újpesti játékosok tehetségesek. De elvesztette a mérkőzést azért is, mert mintha a most dúló dum-dum golyós rendszer vitát akarnák kigúnyolni, hat hátvéddel védekeztek. Az eredmény mutatja, hogy milyen sikerrel…