Az olasz királyról

III. Viktor Emánuel király egyszerűen él és mindig családja körében. Egészen polgári nálok a házirend. Feleségét, a ki majd egy fejjel nagyobb nála, gyöngéden szereti.

Október 24-én volt házasságok hetedik évfordulója, s a napközben elfoglalt király lóhalálában igyekezett San-Rossore-ba, hogy családi körben ünnepelhesse meg a napot.

Bámulatosan egyszerű az olasz királyi család életmódja. Párisban időzésükkor 14 fogásu ebéddel kedveskedett Loubet elnök, de III. Viktor Emánuel alig néhány tálhoz nyult hozzá és megjegyezte Loubetnek : 

Délben csak két fogást szoktunk enni. Racconigiben és San-Rossore-ban vagy kedves szigetünkön, Monte-Christóban maga a feleségem szokta a két fogásos ebédünket megfőzni. Bort napjában három pohárnyit iszom csak, pezsgőt pedig olyankor, a mikor pohárköszöntőt kell mondanom; a szónokláshoz különben sem értek.

A mikor André franczia hadügyminiszter a dohányzóban akarta bemutatni a királynak a külföldi katonatiszteket, Viktor Emánuel ezt kérdezte: Minek a dohányzóban? Én soha sem dohányzom! A királyi pár egyetlen szórakozása az automobilozás, a miben a király nagy mester.