A kinai kérdés miatt félbemaradtak a japán-amerikai tárgyalások

Zürich, szept.28.
A ,,Neue Zürcher Zeitung” tudósitója jelenti Londonból: Nyolc-tiz nap óta átláthatatlan titok fedi a hetek óta folyó japán-amerikai tárgyalásokat. Minden jel arra vall, hogy a távolkeleti gantlamen’s agreementre irányuló megbeszélések ezidőszerint holtpontra jutottak.

Washingtoni illetékes körökből mindössze annyi szivárgott ki, hogy Japán legelső és legfontosabb feltétele, hogy az Egyesült Államok térjenek le a kinai köztársaság eddigi megsegitésének diplomáciai és katonapolitikai vonaláról. Az Egyesült Államok külügyi kormánya azonban eddig a japán feltétellel szemben olyan merev ellenállást tanusitott, amely Tokiót elkedvtelenitette. Kina további megsegitését ugyanis Hull külügyi államtitkár több nyilatkozatában az USA kötelezettségének ismerte el.

Konoye herceg levele, amelyet tudvalevőleg Roosevelt elnökhöz intézett, washingtoni hirek szerint, éppen ezért Hull államtitkár kikapcsolását javasolta a japán-amerikai tárgyalásokból és a japán követeléseket úgy formulázta, hogy azok nem céloznak mást, mint Japán távolkeleti különleges helyzetnek az Egyesült Államok részéről való fenntartás nélküli elismerését, ami annyit jelent, hogy Amerika tudomásul veszi az észak-kinai tartományok és a nagy kinai kikötőváros okkupációját.

A japán kormány ezenkivűl az Egyesült Államok gazdasági támogatását várja, amely kívánság az amerikai pénzügyi és gazdasági körök számára igen jelentékeny előnyöket biztosit.

Roosevelt elnöknek, mint azt Washingtonban hangsulyozzák, nincs szándékában Hull államtitkár kinabarát politikáján változtatni, de másrészt nem tartja lezártnak a Konoye herceggel való további tárgyalásokat.