Német jelentés a magyar csapatok teljesitményeiről

Berlin, szeptember 28.
Katonai helyről közlik a Német Távirati Irodával: Miután a hadijelentés fellebbentette azt a fátylat, amely Ukrajnát boritotta, most már adatokat lehet közölni a magyar csapatok teljesitményéről is.

A magyar csapatok, miután kiverték a bolsevistákat a Kárpátokból és állandó harcok közben megszállták Kelet-Galiciát, kelet felé fordultak és Podolia felé nyomultak előre. Ezután, éppugy, mint a német hadsereget és szövetségeseinek jobbról és balról csatlakozó egységeit, őket is délkelete felé irányitották, hogy igy kiverjék a szovjetcsapatokat Ukrajnából. Az ezen a vidéken elért sikerekből, amelyeknek során a honvédcsapatok egészen a Fekete-tengermenti Nikolajevig jutottak el, a magyarok is kivették dicsőséges részüket.

Miután a bolsevistákat a Dnyeper mögé szoritották vissza, a magyaroknak az a feladat jutott, hogy a folyam messze keletre kiugró kanyarulatát biztositsák. Szélesen széthuzódva fogadták a szovjet ellentámadásait. A szovjet nem elégedett meg azzal, hogy fokozott tüzérségi tűzzel és folyami aknák elhelyezésével helyhez kösse ellenfelét, hanem megkisérelte a magyar arcvonal áttörését is.

Tiz nappal leforgása alatt a bolsevisták három nagyobb előretörést hajtottak végre. Tizenkét helyen roham- és felderitő csapatokat küldtek előre, de minden esetben visszaverték őket.

A magyar szakasztól északra és délre is nagyobb szovjet előretörések hiusultak meg és igy összeomlott a távolabb északra bekeritett bolsevisták tehermentesitése.

Ezekben a védekező hadműveletekben különösen kitüntette magát a magyar tüzérség. Igy sikerült az ellenség egyik nagy tábori lőszerraktárát levegőbe röpitenie. A honvéd légi haderő ezalatt az idő alatt eredményesen bombázta a bolsevisták utánpótlási  oszlopait, hidait és vasutvonalait.

Magyar szövetségeseink most ismét ujabb feladatok előtt állnak.