Cselekvő szakaszba léptek a francia-német tárgyalások

Vichy, október 19.
(Magyar Távirati Iroda.) Darlan és Pucheu párizsi utazásával a francia-német tárgyalások cselekvő szakaszba léptek. A két francia államférfi  érintkezésbe lépett a német diplomáciával, nevezetesen Abetz német nagykövettel. Illetékes helyen igen zárkozottak a most folyó eszmecserék tartalma tekintetében, de mintha megerősitenék azt, hogy a tárgyalásokon már sikerült megtalálni a megértés szilárd alapjait. A francia-német kapcsolatok igen kedvezően fejlődnek és a két kormány alkalmas talajt keres sokkel nagyobb horderejű tárgyalások közeli meginditásához.

Kétséges, hogy Petain és Hitler 1940 október 24-én Montoire-ban történt találkozója évfordulójának megpecsételésére hoznak-e bizonyos határozatokat a német-francia  együttmükődés kérdésében, amelyekkel a fegyverszüneti szerződés bizonyos határozatait simulékonyabbakká teszik.

A tárgyalások napirendjén még mindig a gazdasági együttmükődés kibővitése, a demokrációs vonal modósitása lenne az előkészitője a végleges rendezésnek, amely után Franciaország gyakorlatilag is beilleszkednék az uj Európa egységébe.

Az a tény, hogy a német nagykövetségnek Vichyben is kirendeltsége lesz, arra vall, hogy meg akarják könnyiteni a Vichyvel kapcsolatos kérdések gyakorlati megoldását. A Vichyben székelő német főkonzul azonban nem vesz részt e tulajdonképeni diplomáciai tárgyalásokon, hanem a tárgyalásokat továbbra is a francia követ és Abetz német nagykövet folytatja.