Hősök emlékversenye Kolozsváron

A XIX. MAC Hősök-emlékversenyét ünnepélyes külsőségek között rendezték meg Kolozsvárott. A MAC nevében Jeney István, Gerevich Aladár és Rajcsányi László helyezték el a kegyelet koszorúját Mátyás király szobrán.

A verseny megkezdése előtt Somody István, a KAC elnöke üdvözölte a vívókat. Beszédében rámutatott arra, hogy a húszévi elnyomás alatt nem kis része volt a nemzeti öntudat ébrentartásában annak, hogy a magyar kard világhírű győzelmei örömmel és lelkesedéssel töltötték el a szomorú kisebbségi sorsban élő magyarokat.

A beszédre a MAC nevében Jeney István válaszolt. Köszönetet mondott a meleg fogadtatásért és hangsúlyozta, hogy a trianoni békeszerződés elvehetett ugyan Magyarország kezéből ideiglenesen minden fegyvert, de nem vehette el a magyar hősiesség örök szimbólumát, a kardot, amelynek nyomán idáig is nagyszerű győzelmek születtek és várhatók a jövőben is.

Maga a döntő mintaszerű rendezés és feladata magaslatán álló versenybíróság mellett a Mátyás diákházban folyt le. Gerevich szép, egyenletes vívással végig kezében tartotta a verseny sorsát, vitathatatlanul a legjobb tagja volt a 12-es döntőnek, asszói során mindössze egy vereséget szenvedett.

A második helyet három vereséggel Kovács foglalta el. Bizonyos mértékig meglepetés Rajcsányi harmadik helyezése, amelyet igen kevés tréninggel, lendületes támadásai és nagy küzdőkedve nyomán ért el.

A szép verseny igazi propagandába volt a vívásnak, a MAC és a KAC zászlócseréje pedig mintegy jelképe volt annak a közvetlen kapcsolatnak, amelyet a vívás Budapest és Erdély sportközpontja, Kolozsvár között teremtett.