A keleti fronton az orosz tél beköszöntése befolyásolja a hadmüveleteket

Berlin, december 8.
A Führer főhadiszállásáról jelentik a Német Távirati Irodának: A véderő főparancsnoksága közli vasárnap:
A német és olasz csapatoka Donec-medencében az erős hideg ellenére is támadásokkal helyi sikereket értek el. A keleti arcvonal több részén szovjettámadásokat vertek vissza. Leningrád előtt egy páncélosok és harcirepülők harcbavetésével támogatott kitörései kisérlet meghiusult. A város körzetében levő hadifontosságu berendezéseket továbbra is lőttük.

A légierő az egész keleti arcvonalon ellenséges állások, csapatösszevonások és vasutak elleni támadásokkal támogatta a hadsereg harcait. A Ladoga- tótól délkeletre szovjet repülőtámaszpontokat bombáztak. Az Onega-öböl nyugati partján harcirepülőgépek támadást intéztek egy ipartelep ellen s az ipartelepet nehéz bombák telitalálatai érték. november 29-e és december 5-e között a szovjet légierő 228 repülőgépet vesztett. Ugyanezen idő alatt a keleti arcvonalon 21 repülőgépet vesztettünk.

A véderő főparancsnoksága közli hétfőn:
Keleten a hadmüveletek folytatását és a harcvezetés módját a beköszöntött orosz tél befolyásolja. A keleti harctér hosszu szakaszain csak helyi jellegű harci cselekmények vannak. A Krimi-félsziget nyugati partján meghiusitottuk az ellenség partraszállási kisérletét. A Dones-medencében további sikerekkel járt a német és olasz csapatok támadása.

Leningrád előtt az ellenség folytatta hiábavaló kitörési kisérleteit. A légi haderő rossz időjárás mellett is sulyos támadásokat intézett szovjet csapatösszevonások, harcra készülő páncélos alakulatok és tábori erőditmények ellen. Az ellenség megint sulyos veszteségeket szenvedett emberben, nehéz fegyverekben és gördülő anyagban. A Moszkvába vezető vasutvonalakat bombatámadások sokhelyütt megszakitották.