Szép eredmények a MAC kétnapos úszóversenyén

A Magyar Atletikai Club kétnapos úszóversenye az úszás aranykorának legszebb eseményeit juttatta eszünkbe. Közönségsiker volt – bár az első napra elkelt volna egy izgalmas bajnoki vízipóló mérkőzés – rekordok dőltek, jó eredmények születtek, remek versenyek követték egymást és jó volt a vízipóló bajnokság döntőmérkőzése is.

Az élre kétségkívül kisszámú, de igen tehetséges és szorgalmas hölgyúszógárdánk kerül. Négy rekorddal kerülnek a hölgyek a férfiak elé, s ezekben a rekordokban Székely Évát és Vámos Adélt illeti a babér.

Meg kell állapítani, hogy az FTC-hölgyek utat mutattak ahhoz, hogyan kell semmiből nagy úszósportot csinálni. Ha még egy-két olyan lelkes leánytársaságunk akadna, mint amilyen a zöld-fehérek leánygárdája, nem kellene szégyenkeznünk a világ egyik nemzete előtt sem.

Székely Éva a mellúszó rekordok sorát döntötte meg. Az első nap egy versenyen két rekordot is javított, a 300 m-es távon 4 p. 57.8 mp-cel, 400-on pedig 6 p. 41 mp-cel állított fel új rekordot, a második napon pedig a klasszikus 200 m-es távon javította meg a saját rekordját 3 p 10 mp-re.

Vámos Adélunk kevesebb szerencséje volt, voltaképpen két rekordot úszott, de csak az egyik hitelesíthető. A 400-as gyorsúszásban ért el 5 p 45.6 mp-es rekordidőt, 300 m-en is jobb volt részideje a rekordnál, de ezt csak egy órával mérték. A 200 m-es mellúszás és 400 m-es gyorsúszás egyébként Budapest-bajnokságot jelentett a rekorder hölgyek számára.

Még két hölgy úszóbajnokság sorsa dőlt el, s ezt a kettőt Novák Ilona hódította el. A 100 m-es hátúszásban, ahol 1 p 20.8 mp-cel győzött, tudtuk, hogy ő lesz a bajnok, de a 100 m gyorsúszásban, 1 p 12.8 mp-cel megszerzett bajnoksága számára is meglepetés volt.

A hölgybajnokok sorát a kis Ligeti Magda és Zságot Irén egészíti ki, előbbi egyedül indulva ugyan, de ettől függetlenül, igen szép ugrásokkal 73.49 ponttal toronyugró Budapest-bajnok lett, utóbbi pedig 89.64 ponttal hódította el a főváros műugróbajnokságát.

A férfiversenyek közül a gyorsúszóbajnoki számok voltak élvezetesek. A 200 m mellúszásban Fábián Dezső 2 p 51.8 mp-es, a 100 m-es hátúszásban Kovács Dezső 1 p 13.8 mp-es idővel elért győzelme fölényes volt és nem okozott izgalmakat. Annál szebb versenyt úsztak a 100 m-es gyorsúszás résztvevői.

Kőrösi István fölényesen győzött az első idei nyíltvízi percen belüli eredménnyel, 59.4 mp-cel, Tátos és Eleméri ellen, Tátos Nándor viszont nagyon rekord ízű időt úszott a 400 m-es gyorsúszó Budapest-bajnokságban. 4 p 52.4 mp-es ideje nyomán nagyon sajnáljuk, hogy nem a jövő vasárnap lesz a magyar-német úszómérkőzés, mert akkor Tátos a kemény ellenféllel szemben biztosan rekordot úszott volna.

A 4x100 m gyorsúszó staféta bajnokság csak három emberig hozott küzdelmet az UTE és az FTC között. A ferencvárosiak Tátos révén 250 méterig vezettek, ott azonban visszaestek, az UTE pedig Zólyomi, Püllök, Gróf, Körősi együttesével 4 p 12.2 mp-cel fölényesen győzött.

Hídvéghy László letarolta az ugróversenyeket, műugrásban 130.71, toronyugrásban 105.87 ponttal győzött, viszont meg kell állapítani, hogy mögötte Nagy Károly keze alatt nagyszerű műugró gárda nevelkedett fel, akik közül Kegyes Imre látszik a legtehetségesebbnek.