Bárdossy miniszterelnök Szombathelyen

Szombathely, november 30.
Délben résztvett Bárdossy a Széchenyi-emlékünnepélyen, amelyen Grősz József megyéspüspök emlékbeszédében után felszólalt. Rövid beszédében többek között a következőket mondotta:
- Vasi testvérem! Különösen nehéz szólanom a püspök úr magasan szárnyaló, gondolatokban és eszmékben oly gazdag beszéde után, de nem tudom megtagadni magamtól sem, hogy meg ne mondjam, mily erővel járta át egész valómat az az érzés, hogy hazajöttem és itthon vagyok!

Itthon! Mennyi mindent jelent ez a szó. Jelenti az első gyermekévek távoli homályos emlékeit, amelyek egy-egy mozzanata néha megszólal, muzsikál bennünk, mint az elfelejtettt bölcsődal vissza-visszacsengő akkordjai. De nemcsak azt jelenti. Nemcsak a felbukkanó és szétfoszló emlékeket jelenti, hanem jelenti annak tudatát, hogy a ti apáitok és az én apáim dolgos és munkás keze teremtette otthonná ezt a várost és ezt a megyét, az ő fegyverforgató kemény öklük védte és tartotta meg s szerezte vissza, ha kellett. A mi elődeink tanácsban bölcsen, akaratban szilárdan, áldozatra mindig készen állottak itt, ha arról volt szó, áldozni kell azért, ami magyar és keresztény.

Ennek a viziója, ennek tudata inditott arra, hogy itt is elmondjam nektek: bárhova vitt a sors, mindig, mindenhol e vármegye hű fiának éreztem, tudtam és vallottam magam. E vármegye fiának, aki ime ma eljött, hogy elhozza köszöntését és hódolatát a szülőföldnek.

Templom és vár - ez a két szimboluma a magyar életnek. Hit és küzdelem. Alázatos bizalom az Isten igazságosságában és harc ezért az igazságért. Nincs igazi emberi küzdelem, amelyet ne egy magasabb hit lelkesitene és hitünkért meg kell küzdeni.

Ezután Széchenyi emlékével foglalkozott és Grösz püspök beszédét idézte, aki megállapitotta, hogy ma ismét egy nagy átalakulást idejét éjük. Kijelentette a miniszterelnök, hogy roppant erről küzdelméből egy uj világ kovácsolódik ki és ebben az uj világban csak akkor tarthatjuk meg helyünket, ha magyarok maradunk.

Azokon az alapokon - mondotta - amelyeken jelképeit a feltárt ősi bazilika gyönyörű mozaikjai tárják elénk, épül a mi magyarságunk. Ezt tartsuk meg, ezt ápoljuk, ezt magasztositsuk fel.