Tátos világklasszis

Csík!... Csíík!... Csííík!!!...

zúgott fel az uszoda közönsége, amikor Csík Ferenc dr. közel kétéves szünet után megjelent az uszodában, levetette fehér kabátját, eltette stopperóráját, levetkőzött és felvette a sok dicsőséget szerző fekete úszódresszét, majd odaállt a medence széléhez és várta, mikor vághat neki újra a víznek.

Mert jött a BEAC 4x100-as stafétájának utolsóelőtti embere. És Csík dr. belefúrta magát a vízbe. És úszott… De hogyan? Egészen másképpen, mint a jelen gyorsúszói. Nem csapkodott, hanem kissé behajlított karral siklott a vízen.

A közönség most eszmélt fel. Csík! Csík! – kiáltották mindenfelől, hiába küzdött Kőrössy, az UTE utolsó embere. Csík és Kőrössy között egyre csökkent a váltásnál levő közel 10 méteres távolság. Végül is Kőrössy csak két méterrel győzött. Talán ha még tíz métert kellett volna úszni, ma a BEAC stafétája lehetett a bajnok.

Az időmérők összedugták a fejüket és nem akartak hinni a szemüknek, amikor Csík dr. idejénél kerek egy percet mutatott az óramutató, de voltak olyanok is, akik 59.7 mp-t – sőt egyesek 59.2 mp-t – mértek. Ezzel az idővel vasárnap megnyerhette volna a bajnokságot is, mert a mai úszók bizony nem igen jutnak az egyperces határ alá.

Senki sem számított erre a jó időre, maga Csík dr. sem, aki a Képes Sport munkatársainak a következőket mondotta:
- Nem gondoltam, hogy ilyen jól fog menni, hiszen mindössze két hete trenírozok. De örülök az eredménynek…

Hogyan határozta el magát, hogy újra elinduljon? – kérdeztük.
- Egyesületemnek, a BEAC-nak szüksége volt rám és így fontos klubérdekből indultam.

A vasárnapi verseny befejezése után megkértük Csik Ferenc dr.-t, mondjon véleményt a háromnapos úszóbajnokságról. Csík dr. bírálatát itt adjuk:

- Az úszóversenyt sikerültnek mondhatom, mert úszóink általában jó eredményt értek el és a rendezés is kielégítő volt. Annál sajnálatosabb, hogy a közönség, amely régebben hatalmas tömegekben látogatta az úszóversenyeket, most bizony nem nagyon tüntette ki a versenyt megjelenésével.

- A legnagyobb dicséret hangján szólhatok Tátos Nándorról, aki egészen kivételes klasszisú középtávúszó és ebben nemcsak Európának, de talán az egész világnak is egyik legnagyobb tehetsége. Csak Arne Borg volt ilyen zseniális, hogy 100 métertől 1500-ig minden távon nagyszerű eredményeket ért el, de nem tudom, vajon sikerült-e, megcsinálnia Tátos bravúrját, aki az összes távokon megnyerte idén a bajnokságot.

- A mell- és hátúszók kevéssé elégítettek ki, ezekben a kötött úszásnemekben még mindig el vagyunk maradva. Emellett a különben tehetséges Kovács nem is tud versenyezni, ezért vesztett kétszázon. Minden elismerést megérdemel azonban a MAC vegyes stafétája, amelynek képességeire jó fényt vet, hogy az eddigi legjobb teljesítményt meg tudta javítani.

- Engem természetesen a legjobban a százas verseny érdekelt. A győztes Tátos persze nem tud gyorsan úszni. Eleméri úgy látszik kifáradt a sok versenytől, Kőrössy pedig letört. Itt különben is különleges tréningre van szükség és a testi adottság is fontos előfeltétel.

- A magam szereplésével meg vagyok elégedve, igazán nem vártam, nem is várhattam jobb eredményt.


Amihez csak annyi a hozzátennivalónk, hogy a közönség és a sportkörök el voltak ragadtatva Csík Ferenc teljesítményétől, hiszen a stafétában kétévi szünet után és mindössze kéthetes tréninggel 59.7 mp.-t úszott száz méteren, sőt egyik elismert időmérőnk 59.2 mp-t mért. Most látjuk csak, mily nagy kár. hogy Csík Ferenc dr. oly korán visszavonult a rendszeres versenyzéstől.

Az 1941-évi úszóbajnokok:
100 m-es gyorsúszás: Tátos Nándor (FTC) 1 p 00.4 mp.
200 m-es gyorsúszás: Tátos Nándor (FTC) 2 p 16.8 mp.
400 m-es gyorsúszás: Tátos Nándor (FTC) 4 p 53.9 mp.
800 m-es gyorsúszás: Tátos Nándor (FTC) 10 p 24.4 mp.
1500 m-es gyorsúszás: Tátos Nándor (FTC) 19 p 34. mp. Országos rekord!

100 m-es mellúszás: Fábián Dezső (MAC) 1 p 14.4 mp.
200 m-es mellúszás: Fábián Dezső (MAC) 2 p 51.2 mp.
100 m-es hátúszás: Kovács Dezső (BEAC) 1 p 11.8 mp.
200 m-es hátúszás: Galambos Tibor (UTE) 2 p 40.5 mp.

Műugrás: Hídvégi László (MAC) 131.96 pont.
Toronyugrás: Hídvégi László (MAC) 114.7 pont.

4x100 m-es gyorsváltó: UTE (Püllök, Zólyomi, Gróf, Kőrössy) 4 p 13 mp.
4x200 m-es gyorsváltó: UTE (Püllök, Zólyomi, Gróf, Kőrössy) 9 p 41.6 mp.
Vegyesváltó: MAC (Barbácsi, Fábián, Eleméri) 5 p 06.6. Országos rekord.