Ladányi Gedeon (MAC), a gyorskorcsolyázó bajnok

Budapest-Bécs-Berlin gyorskorcsolyázó viadal készül

Gyorskorcsolyázó versenyt ily nagy érdeklődés még nem kísért nálunk, mint az idei bajnokságot. Igaz viszont, hogy ilyen sok viszály, izgalom és bizonytalanság még egyetlen magyar gyorskorcsolyázó versenyt sem előzött meg.

A verseny nem volt különösebb lefolyású. Ladányi Gedeon rutinja és tudása most is elegendőnek bizonyult ahhoz, hogy a verseny fölényes győztese legyen.

A MAC-isták részéről komoly fegyvertény, hogy az első három helyen végeztek, hiszen jóformán minden előkészület nélkül vágtak neki a nagy feladatnak. Ladányi Gedeon mindössze kilencszer, Hídvéghy pedig csak hétszer gyakorolt.

Már pedig a gyorskorcsolyázásnál az előkészület hiánya döntő jelentőségű a versenyek kimenetelére. Ladányi Gedeon Bécsben, az Eislauf Verein pályáján készült a bajnokságra, míg a MAC többi gyorskorcsolyázója a BLKE vendégszeretetét élvezte. Hídvéghy csak négy tréninget tartott a Levitzky-emlékverseny óta.

Az első napon szélmentes, „meleg” volt az időjárás. A hőmérő három fokot mutatott a zérus pont alatt. Az 500 méteres verseny első időfutama mindjárt érdekes párosítást hoz, amennyiben a két Ladányi fut egymás ellen. Ernő, az idősebb jobban indul, de a végküzdelemben Gedeon győz. Végeredményben is Gedeon ideje a legjobb és Hídvéghy előtt ő az első. Harmadik Ladányi Ernő.

Félórás szünet után a 3000 méter következik. Itt már sokkal több az esemény és a remekül futó és jó erőbeosztással dolgozó Kilián a második helyen végez. Első természetesen itt is Ladányi Gedeon. Vasárnap 1500 méterrel kezdődik a bajnokság. A verseny sima lefolyású, a három MAC-futó végez elől.

Annál több az izgalom az 5000 méteren. Elsőnek Hídvéghy és a fiatal Pajor fut, utóbbi remekül ragad és az idő jó. Ladányi Gedeon Kiliánnal megy együtt. A fiatal BKE-ista nem tud vezetni, Ladányi viszont nem megy az élre és csak az utolsó körökön előzi a kifáradt Kiliánt.

Utolsóknak állanak fel Ladányi Ernő és Bereknyei. Ha itt Ladányi nem fut jobb időt Kiliánnál, akkor az megelőzi őt a bajnoki sorrendben. Ladányi azonban nagyszerűen fut, Bereknyei megy vele, öldöklő iramban róják a köröket és idejük messze jobb Kiliánénál.

5000-en Hídvéghy végez az első helyen, második Ladányi Ernő, utána a két KISOK-ista, Bereknyei és Pajor következik.

Kihirdetik az eredményt:
- Első Ladányi Gedeon, második…
Csak Ladányiék helyreigazítása után folytatják:
- Első Ladányi Gedeon MAC, második Hídvéghy MAC, harmadik Ladányi Ernő MAC.

A további bajnoki sorrend a következő: 4. Kilián BKE, 5. Bereknyei KISOK, 6. Pajor KISOK. 7. Saáry BKE. 8. Enyedi MAC, 9. Szoboszlói MAC. 10. Derzsy BKE, 11. Szederkényi MAC, 12. Brechel BKE.