50 százalékkal olcsóbb fabakancsot és fatalpú szandált hoz piacra a CIKTA

A CIKTA cipőgyár további fejlesztési tervei élénken foglalkoztatják a szakköröket.
A vállalat, mint ismeretes, nagykiterjedésű ingatlant vásárolt Tiszaföldvárott. Az új gyár építési tervei is elkészültek és ha sikerül megszerezni a megfelelő mennyiségű építési anyagot, tavasszal hozzáfognak az új gyárépület felépítéséhez. Tiszaföldvárra csak a cipőgyárat helyeznék át, a bőrgyár és a gumigyár továbbra is az érsekujvári telepen maradna üzemben.

Hírek jelentek meg a vállalat pénzügyi kereteinek a kibővítéséről is.
A tényállás az, hogy valóban tárgyalnak a részvénytársasággá való átalakításról, de ebben az esetben sem egymillió pengő lenne az alaptőke, hanem 600.000 pengő. Nagy érdeklődésre tarthat számot az ujdonság, amellyel a CIKTA gyár rövidesen megjelenik a piacon. A kirakatokban fel fognak tűnni a CIKTA kft. facipői. A gyár beható kísérletezés és próbák után határozta el a facipők gyártását éspedig kétféle minőségben: fabakancsok készülnek, továbbá fatalpú női szandálok.

Az új fabakancsok talp- és sarokrésze erős, vastag, nedvesség nem szivároghat át rajta.
A fabakancs felső része bőrhulladékból készül, szintén igen erős, tartós formában. A mezőgazdasági lakosságot érdekli legelsősorban a fabakancs, mert a puha talajon jól használható. Gumitalpu bakancsot is szándékoznak gyártani a CIKTA üzemeiben, ezeknek az anyaga regenerált gumi, ami erre a célra igen jól használható.

A fabakancs és a gumitalpú bakancs is kb. 50%-kal lesz olcsóbb, mint a bőrtalpú bakancs.
Kizárólag keményfát, elsősorban száraz bükkfát használnak fel a fabakancs készítéséhez. Megoldotta a gyár a szükséges hajlékonyság kérdését is. A fatalpú szandálok kiállítása is feltűnést fog kelteni, főkép ízléses formájuk révén. Felsőrészük kizárólag bőrhulladékból készül, amiből a CIKTA nagyobb mennyiséget tartalékolt.

Az érsekújvári CIKTA-gyárat
a szakma egyik régi, tapasztalt vezető embere, Pleskó Jenő igazgató irányítja. Ma 1200 munkást foglalkoztat a vállalat, karácsonykor 15.000 pengőt osztottak szét a munkások ama csoportjában, amelyet hat hétig nem tudtak foglalkoztatni.