Hossz és bessz az egzotikus állatpiacon

A háboru következtében Európa állatkertjei alig tudnak utánpótláshoz jutni, jóformán belföldi tenyésztésű anyagra vannak utalva és egymás között folytatnak, amennyire lehetséges, cserekereskedelmet. Oroszország felől ugyan lehet remélni bizonyos behozatalt, az út azonban annyira hosszu és körülményes, hogy például a szibériai tigris árát majdnem megfizethetetlenné drágítja.

Ujabban a modern állatkertek már meglehetősen szaporítják állományukat,
ennek eredménye az, hogy egyes egzotikus vadaknak az ára jelentékenyen csökkent. Egy világhírű állatkereskedő cég megbízottja járt a napokban Budapesten, tőle hallottuk az egzotikus állatkereskedelem piacán mutatkozó hosszról és besszről a következő érdekes felvilágosításokat:

– A háboru következtében Afrikából és Indiából megszűnt az import.
A keresletet, amit Közép-Európa állatkertjei, még itt-ott található állatseregletei és cirkuszai jelentenek, nagyon nehéz kielégíteni. Az állatpiacon nagy a zűrzavar és az áringadozás. A víziló-piacon pl. határozott bessz van, már öt-hatezer pengőért lehet Európában született vízilovat kapni. A különböző artézivizű állatkerti medencékben ugyanis, – példa erre Budapest – a viziló nagyon szépen tenyészik. De szibériai tigrisért huszonötezer pengőt is elkérnek. Szilárd az oroszlánpiac is, bár ott elég a belföldi szaporulat. Elefánt, zsiráf, orrszarvu semmi pénzért nem kapható, bár a zsiráfok állatkertjeinknek is szaporodnak. A leopárd-piacon soha nem tapasztalt hossz van, kenguru ellenben, amely szintén szaporodik Európában, háromezer pengőért már kapható. Bölény nincs, jegesmedve, fóka méregdrága, ha ugyan egyáltalában kapható. Minden afrikai antilop ára európai szaporodásuk ellenére is kétszeresére emelkedett. Tevét és lámát ellenben ugyszólván „bagóért” lehet kapni, sőt a zebra is kezd nem márkás áru lenni.

– Magyarország, – fejezte be informátorunk – elég kedvező helyzetben van,
mert az északi részek visszatérése következtében könnyen tehet szert nemcsak farkasra, hanem hiuzra is és ezt a kétféle állatot eléggé keresik ma az állatkertek.