Évi 120 vagonnal fokozzák a vajtermelést

A kormány közellátási politikáját előrelátás és céltudatosság jellemzi: a nehézségek ilyen módon sokkal inkább áthidalhatók, mint a problémák elől való kitéréssel. Most a hazai vajtermelés alátámasztása érdekében foganatosít a kormány újabb intézkedést. A tejnek ma a fővárosban 3.5% a zsírtartalma, ami azt jelenti, hogy Budapesten a tejvállalatok 3.5% zsírtartalmú tejet kötelesek szállítani. A vajellátás biztosítása érdekében most átmenetileg 2%-ra szállítja le a földművelésügyi kormányzat a budapesti tej zsírtartalmát. Ez hozzávetőleges számítás szerint havonta kb. 10 vagón vaj többlettermelést jelent és egy esztendő alatt feltétlenül eléri a 120 vagónt az ily módon származó vajtöbblet.

A tejtermelést befolyásolta a mult esztendő kedvezőtlen takarmánytermelése
és eléggé érezhető nehézségeket okozott. Budapest tejellátását a kormány 100%-ban biztosította, de nem kétséges, hogy az erre irányuló erőfeszítés során a tejvállalatok kénytelenek voltak olyan tejeket is Pestre szállítani, amelyeket eddig a termelés helyén iparilag dolgoztattak fel.

Tekintettel arra, hogy ily módon többletértéket termelnek a tejből,
a gazdák részére fizetendő termelői árat az illetékes tényezők megfelelően szabályozzák, természetesen csak a Budapestre szállítandó tej után. A székesfőváros egyhavi zsiradékszükséglete kb. 160 vagón és a tej zsiradéktartalmának a leszállításával nyerhető 10 vagónnak is megvan ezek szerint a mennyiségi fontossága. A kormány természetesen szigorúan ügyel arra, hogy ennek az átmeneti háborús intézkedésnek az alapján semmilyen oldalról se bonthassák meg a tejtermelés színvonalának biztosítására alkalmazott fegyelmet. A budapesti tej zsírtartalmának a leszállítását tehát se spekulációra, se hamisításra nem lehet kihasználni.