Tudjuk…

… hogy beláthatatlan tömegű tennivaló vár a kormányzatra a hazatért Székelyföldön. A román uralom, – mint Bánffy Dániel földművelésügyi miniszternek az „Ellenzékben” megjelent cikkében olvassuk, több mint 240.000 hold erdőt legelővé alakított át és ennek a területnek jó részén a hegyoldalak máris kopárosodásnak indultak.

A legtöbb erdőbirtokon rendkívüli mértékű túlhasználat történt.

Egyes vidékeken csak szinte hozzáférhetetlen helyeken található például 60 évesnél idősebb fenyőállomány. A kormány egyelőre ötmillió pengős keretben székelyföldi erdőkitermelési hitelakciót kezdeményezett.

Az állattenyésztésben mutatkozó óriási hiányok pótlására a kormány még ezen a tavaszon 4000 apaállatot juttat Erdélynek.
Az erdélyi lótenyésztés fejlesztésére 1300 kiváló kancát juttat a kormány a gazdáknak. 50 mintaállattenyésztő község létesítését is tervbe vették. Rengeteg vetőmag kiosztásával támogatja a miniszter a növénytermelést, különösképpen az olajosmag termelést. Nyolc új gazdasági téli iskolát kap Erdély, két középfokú gazdasági tanintézetet.

A mezőgazdasági biztosítást Erdélyre is kiterjesztették,
mintegy 16.000 hatvanötéves és ennél idősebb gazdasági munkavállalónak juttat a kormány azonnali öregségi járadékot. Ezek eddig nem fizettek járulékot, tehát valóban nemzeti ajándékot kapnak.

Őszinte elismeréssel regisztráljuk báró Bánffy miniszter
pozitiv cselekedetit, mert így valóban igaza lesz a cikke zárómondatának: „Uj élet fog felvirágozni Erdélyben…”