A német birodalmi biztos működését nem befolyásolják a norvégiai események

Berlin, február 2.
Illetékes német helyről közlik: Berlini politikai körökben annyiban tulajdonitanak jelentőséget annak a ténynek, hogy Vidkun Quisling átvette a norvég minszterelnökség vezetését, valamint az ugyanazon alkalmából elhangzott kijelentéseinek, mivel a bolsevizmus és az azzal egy gyékényen áruló Anglia elleni harcban bebizonyosodott a ,,bizalmat bizalomért” elvének helyessége.

A Wilhelmstrassen magától értetődőnek tartják, hogy Németország ebben az élet-halálharcban együtt dolgozik azokkal az erőkkel, amelyek ugyanazt a felfogást vallják a bolsevizmus elleni küzdelemről, valamint az angolok egyeduralomra törő politikájával okozott károkról.

Az oslói eseményt bizonyos mértékben ugy kell tekintetni, hogy azzal lezárul egy történelmi és katonai események következtében létrejött lelki folyamat.

Terboven birodalmi biztos ténykedését semmiben sem érinti a változás – mondják a wilhelmstrassen. - Továbbra is a Führer norvégiai megbiztottja marad és ebbeli minőségben védi a Német Birodalmi norvégiai érdekeit.

Általánosságban véve Berlinben ugy tekintik a Norvégiában bekövetkezett fordulatot, hogy egy északi államban elejtették az egyéni főhatóság elvét, mindazonáltal elhamarkodottnak mondják, hogy már ma következtetéseket vonjanak le a Norvégiai és Németország és már európai államok, igy Hollandia, Belgium vagy éppen Franciaország viszonyának jövőbeli lakaulása szempontjából.