Az uruguayi szenátus tagjai őrizetben vannak

Buenos Aires, február 22.
(NST.) Baldomir uruguayi államelnök fegyveres államcsinye által Uruguay demokratikus alkotmányát hatályon kivül helyezték. A szenátus tagjait katonai őrizet mellett továbbra is fogva tartják a szenátus épületében.

A tegnapi montevidrói események egy régóta húzódó belpolitikai krizis eredménye. Baldomir államelnök és az általa tegnap kinevezett Guani hadügyminiszter az Egyesült Államokkal való szoros együttmüködés hivei. Ez a kérdés az utóbbi hónapokban erős ellentéteket váltott ki a Herera által vezetett jobboldali ellenzék és államhatalom között. Herera és hivei az Egyesült Államokhoz való feltétlen csatlakozás helyett egy Argentinához közeledő külpolitikát követeltek és ezzel kapcsolatban a nemlegességi irányvonal követését.

A tegnapi szenátusi ülésen Mauricio Semblat belügyminiszter beszéde után tumultuózis jelenetekre került sor, mert a belügyminiszter beszédében a jobboldali pártok szenátorait demagógoknak nevezte. Az azt követő szavazás alkalmával a szenátus 10 szavazattal hat ellenében bizalmatlanságot szavazott a kormánynak és követelte, hogy a március 29-érekiirt uj választásokat az alkotmány legszigorubb alkalmazásával tartsák meg.

Baldomir tábornok a szenátus bizalmatlansági szavazatára azzal válaszolt, hogy parancsot adott a helyőrségnek a szenátus és valamennyi középület megszállására.