Cripps szorosabb együttműködést követel a Szovjetunióval

Amszterdam, február 15.
(Német Távirati Iroda.) Sir Stafford Cripps volt moszkvai brit nagykövet az angol-szovjetorosz unió melletti értekezleten intézett üzenetében - a londoni hirszolgálat  szerint - a többi között ezeket fejtegette:
- Elő kell mozditani mindent, ami az angol-szovjet kapcsolatokat szilárdabbá és tartósabbá teszi. Ha a Szovjetunióval való együttmüködésből a háboru után teljes hasznot akarunk huzni, szilárdabb és szélesebb alapra van szükségünk. Hozzá kell járulnunk a Szovjetinió jövendő biztonságát szolgáló hadászati szükségletekhez.

Angolpolitikusok beszédei a helyzet komolyságáról

London, február 15.
A helyzet fokozódó komolyságát hangsulyozták az angol politikusok, akik szombaton az ország különböző helyein tartottak beszédeket. Figyelemre méltó tény, hogy a nemzeti liberális  pártból nemrég kivált három képviselő közül is beszédet tartott: Edgar Granville és Hore Belisha.

Granville kijelentette, hogy valahol  az angol nép között még akadnának olyan vezetők, akiknek tehetsége parlagon hever és akik győzelemre segithetnék a demokráciákat.

Hore Berlisha volt hadügyminiszter beszédében kijelentette, hogy  az egyetlen vigasztalás a szovjet ereje és az atlanti csata helyzete.

Bennet lord, volt kanadai miniszterelnök kijelentette, hogy az angol nép még nem ismeri eléggé a helyzet komolyságát.

Lord Winstor azt hangoztatta beszédében, hogy az angol népnek tudatosabbá kell tennie termelését. Hitler még ma is a leghatalmasabb hadigépezettel rendelkezik az egész világon és azt tavasszal meginditja Anglia ellen - mondotta lord.

Sir Victor Warrender, a tengernagyi hivatal parlamenti titkára és lord Cork tengernagy a hajóépités szükségességét hangsulyozta, különösen a hadiflotta fejlesztésének fonotosságát. Lord Corl kijelentett, hogy  Japán hadbalépése tekintélyes segitséget jelentett a németek számára. A japánok ujtipusu motoroshajókat épitettek, amelyek különösen segédcirkálók gyanánt használhatók fel a kereskedelmi háborukban és valószinüleg rövidesen megjelennek az ausztráliai vizeken.