Az elmult hét hőse kétségtelenül Bánffy Dániel báró,

Az elmult hét hőse kétségtelenül Bánffy Dániel báró, a Teleki- kormány uj földművelésügyi minisztere. Pénteken a minisztertanácson hívták a telefonhoz Bánffyt, s közölték vele, hogy felesége, Zichy Ella grófnő egyik kolozsvári szanatóriumban egészséges leánygyermeknek adott életet.

Bánffyék elsőszülöttje fiu, azután következő három gyermek leány. A földművelésügyi miniszter felesége gróf Zichy Vladimirnak, a békeidők függetlenségi politikusának a leánya. Kevesen tudják, hogy a földművelésügyi miniszter jobbkezén három ujjának a fele hiányzik. Ez még Bánffy hadnagy egyik háborus kézitusájának örök emléke. Egyébként Erdély legkiválóbb gyakorlati gazdasági szakemberének hírében áll, több mint két évtizede.

Husz év előtt a Bánffy – család erdőbirtokaiból családi részvénytársaságot alapított és a kitermelt fát ő értékesítette, üzletfeleivel személyesen tárgyalt Egyiptomban, Olaszországban, Németországban, Angliában, Kisázsiában. Sok emléket elevenítenek most fel Bánffy Dezső báróról, a milleniumi idők „vaskezű” miniszterelnökéről, Dániel báró nagyapjáról, aki- nem tudott jól németül. Szállóigévé vált egyik audienciája Ferenc Józsefnél!

- Kedves Bánffy ,- mondta miniszterelnökének Európa első gavallérja-, beszélhet nyugodtan magyarul, látom, nehezen megy a német…
Mire Bánffy Dezső így válaszolt: Nem baj, Felség, beszéljünk csak németül. Szeretem magam gyakorolni!