Egyiptom a gaulleizmus központja

Vichy, február 8.
(Magyar Távirati Iroda.) Az egyiptomi politikai és diplomáciai válság kulisszatitkaihoz Vichyben sok megjegyzést fűznek. Jól tájékozott körökben emlékeztetnek, hogy Egyiptom a gaulleizmus tulajdonképpeni központja és valószínű, hogy Anglia gaullista ösztönzésre kérte Kairótól a diplomáciai kapcsolatok megszakitását Franciaországgal. A gaulleisták ugyanis ezáltal akarják magukhoz ragadni az egyiptomi francia épületek és érdekek ellenőrzését.

Ezzel szemben Kairó tisztulási folyamaton keresztülment magatartását nagyrészben az északafrikai eseményeknek; különösképpen a tengely csodálatraméltó sikerének tulajdonitják, amely megnyitja Egyiptom előtt az angol iga alóli felszabadulás körvonalait.

A párisi sajtó értesülései szerint Faruk király erélyes közbenlépése nemcsak Egyiptom függetlenségét, hanem saját trónját is megmentette.

A Matin értesülése szerint az angoloknak az volt a tervük, hogy Sirry pasa segitségével katonai diktaturát állitanak fel. Londonban szeretné trónjától megfosztani a királyt és azok az erők, amelyek az iráni sah elmozditásán dolgoztak, most Faruk ellen egyesültek.