Spanyol és portugál vezetők találkozása Madridban

Carmona Salazarral Madridba utazik
Róma, február 8.
(OFI) A Popolo di Roma barcelónai levelezője szent Carmona tábornok, a portugál államfő és Franco tábornok spanyol államfő Madridban találkoznak még február 15-e előtt. Carmonát többek között Salazar miniszterelnök is elkiséri. A tudósitó hozzáteszi, hogy a Camona–Francio találkozó a jelenlegi körülmények között igen nagyjelentőségü lehet az ibér-államok magatartására a mostani világháboru szempontjából.

A csendesóceáni háboru nemcsak lélektani, hanem gazdasági, politikai hatással is van Portugáliára. A délatlantióceáni és a csendesóceáni portugál gyarmatokra nehezedő állandó veszély nagy méltatlankodást idézett elő Lisszabonban, sőt angol-portugál összetűzést is okozott. Lehetséges, hogy a bejelentett találkozó hangsulyozni kivánja Spanyolország és Portugália szellemi és politikai szolidaritását.

Liszabon, február 8.
(Német Távirati Iroda) Salazar miniszterelnök szombaton külön kihallgatáson fogadta Sir Ronald Campbell angol nagykövetet.

Veszély esetén egymillió spanyol indulna hadba a bolsevizmus ellen -  mondotta Franco
(Német Távirati Iroda) A spanyol–portugal megbeszélések befejezése után Franco tábornagy spanyol államfő a sevillai Alcazarban megtartott ünnepélyes fogadáson beszédet intézett az andaluziai helyőrségek tábornokaihoz és magasrangu tisztjeihez.

Franco beszédében különösképpen hangsulyozta az uj Spanyolország antibolsevista jellegét. Utalt a bolsevizmus ellen folyó európai keresztes hadjáratra és kijelentette, hogy a nemzeti spanyol harc győzelmes kimenetel nélkül ma nem állnának spanyol önkéntesek a Szovjetunió tágas sikságain.

,,Ha veszélyekkel teli pillanat következne el és az ellenség számára megnyilna az ut Berlin felé, akkor nemcsak egy hadosztálynyi spanyol önkéntes állna rendelkezésre, hanem egymillió spanyol indulna harcba. (Franco szavait itt tomboló lelkesedéssel szakitotta félbe.) Bár biztos vagyok a felől - folytatta -, hogy err nem lesz szükség, mégis nagyon örülök lelkesedéseteknek, mert ez megerősti hitemet, hogy Spanyolország másodizben is szembenszállna kommunizmussal.”

A spanyol államfőbeszéde végén kijelentette, hogy a nép egyége nélkül Spanyolország olyan volna, mint néhány tiszt katonák nélkül. A nemzeti mozgalom nem romboló, hanem épitő munka, amely kenyeret és igazságot akar nyujtani mindenkinek.

Franco beszédét Arriba Espana! kiáltással fejezte be, amelyet a tisztek lelkesen együtt kiáltottak vele.