A MAC nyerte a Moldoványi-emlékversenyt

Érdekes és teljesen újszerű verseny keretében találkoztak Húsvéthétfőn vívóink a BBTE klubházának tornatermében. Volt elnökének, vitéz Moldoványi István ítélőtáblai elnöknek emlékezetére vándordíjas vívóversenyt alapított a BBTE, amelynek érdekessége az, hogy rajta minden egyesület kardban, tőrben, párbajtőrben és női tőrben egy-egy versenyzőt indíthat.

A versenyben nem indulhatnak azok, akik az illető fegyvernemben már magyar bajnokságot nyertek. Az érdekes verseny iránt nagy érdeklődés nyilvánult meg és reggel kilenckor 12 négytagú csapat kezdte meg a küzdelmet az értékes vándordíjért.

A versenyen megjelent vitéz Moldoványi István ítélőtáblai elnök, a BBTE volt elnöke is, továbbá Vincze András ny. altábornagy, dr. Issekutz Béla államtitkár, a BBTE társelnöke. Prém Lóránt, a MOB elnöke, Beszterczey Jacobi Roland, a BBTE alelnöke, Bartalits Aladár, a BBTE ügyv. elnöke, Jeney István a MAC vívószakosztályának elnöke és a vívóélet számos kitűnősége.

A verseny érdekes kiírása folytán annak sorsa a döntő asszókig bizonytalan volt, mivel a délelőtti asszók levívása után is csak annyit lehetett megállapítani, hogy a MAC és a BBTE az esélyesek.

A BBTE közel is állott a győzelemhez, mert mint a döntő asszók előtt a MAC-isták kiszámították, a MAC elsőségéhez az kellett, hogy Pesthy megnyerje a tőrversenyt, Máthé Jolán pedig negyediknek végezzen női tőrben.

Ez utóbbi pedig csak úgy volt lehetséges, ha Sigmond megveri Gerevichnét, Hámoryné kikap Kisstől és, ha Nyáry Marvalitstól legalább 3 tust kap, s minthogy Palócz a kardban első lett, Gerevich pedig harmadiknak végzett párbajtőrben, az izgalmas versenyt a MAC csapata nyerte 31 ponttal. Szorosan mögötte következett a BBTE 30 ponttal, míg 3. a HTVK első csapata lett 20 ponttal.

Ami az egyes fegyvernemeket illeti, a lázasan kiállott Palócz biztosan nyerte meg a kardversenyt, a BBTE nagy esélyese, Kárpáti előtt. Egyetlen vereségét a harmadik helyen végzett Németh-től szenvedte el. Legtöbb asszóját 5:2 arányban nyerte.

A másik MAC győzelmet Pesthy aratta tőrben, aki kitűnő lábtechnikájának és sok forró kardversenyben szerzett rutinjának köszönhette első helyét. Igen jól vívott, a 2. helyen végzett Balthazár, a Postások versenyzője és tehetséges fiatal UTE-ista, Eszterhás a harmadik helyezett.

A párbajtőrverseny ezúttal nélkülözte a különösebb érdekességet, mert a fegyvernem egy kiválósága sem lépett plansra. Itt aratta a BBTE egyetlen, nem várt győzelmét, Mikla révén, 2. Tilly E, 3. Gerevich.

A hölgyek tőrversenyét meglepetésre Sigmond (HTVK) nyerte Marvalits (PSE) és Zsabka (BBTE) előtt. Különösen a BBTE fájlalta Zsabka gyöngébb szereplését, akinek a révén megnyerhette volna a kissé „testére szabott” versenyt. A győztes Sigmond imponáló nyugodtságával és szép támadásaival megérdemelte a győzelmet, Zsabka és Nyári Magda formáján alul szerepelt.

A verseny rendezése mintaszerű volt. Kifogástalanul és közmegelégedésre látták el feladatukat a versenybírák is, mindössze az tűnt fel, hogy a rendező BBTE egy zsűritagot sem szerepeltetett. Ennek oka felől megkérdeztük Gönczy Jenő dr. szakosztályi elnököt, aki azonban elzárkózott kérdésünk elől.

A művészi vándordíjat Dabóczi Mihály szobrászművész, a BSK vívója készítette.